Reivindicar l'espai públic a través de la memòria

'Mirades, observatori de la memòria de Canamunt' és una instal·lació a balconades organitzada per l'Associació de Veïns de Canamunt.

La intervenció ' Mirades , observatori de la memòria de  Canamunt' forma part d'una sèrie d'actes organitzats per l'Associació de Veïns de Canamunt a diferents punts del barri Coincidint amb les festes, s'ha organitzat l'exposició 'Memòries d'un barri' a Rata Corner, inaugurada el 4 de juliol, amb fotografies cedides pels veïns que fan un repàs històric del naixement del moviment veïnal a la Gerreria i a la plaça de Llorenç Bisbal. ' Mirades ' presenta una selecció d'imatges històriques del barri penjades als balcons, com una reivindicació de l'espai públic i l'activació de la cohesió del barri a través de l'acció.

L'Associació de Veïns de Canamunt  està formada per unes 200 persones, que s'organitzen per mitjà d'un grup de WhatsApp. Durant la trobada d'aquest dimarts a l'horabaixa, els veïns varen comentar com la recopilació de l'arxiu, i el muntatge de les imatges a les balconades de cases particulars, ha estat una excusa per crear cohesió al barri i ajudar a veure i compartir la memòria. Per a la  instal·lació  han entrat a pisos tant de lloguer turístic com de  famílies   immigrants  que viuen de portes cap en dins  o de veïns històrics del barri amb qui no tenien contacte, i el punt de partida de l'acció ha generat un espai de negociació i diàleg.

La utilització  de l'espai públic era una  premissa  que tenien molt clara,  entenen  el dispositiu de les banderoles com una acció artística que pot generar estranyesa i es podria  utilitzar  en un futur en altres contextos. Provoca un  altra mirada   cap al  barri, que fa replantejar problemàtiques com la gentrificació, la recollida de fems, l'organització i compromís col·lectiu, amb una mirada històrica. Les fotografies recullen imatges de  principis de segle fins als anys 60 i  són  un rastre  d'allò que s'ha perdut i pot generar proximitat.

L' exposició  'Mirades' durarà tres setmanes, si les reaccions de ls mateixos veïns són bones . L' Associació de Veïns de Canamunt  sempre s'ha implicat en en temes de barri i es va reactivar fa 14 anys amb el  Plan  Urban. La reivindicació de l' ús  de l'espai públic, així com la solidaritat  veïnal , la  pèrdua  del territori o la  intel·ligència   col·lectiva   són  temes de debat .

La  instal·lació  té diferents  capes de lectura, i totes les imatges van acompanyades d'una  cartel·la  que informa sobre l'autor i el context històric.

 

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF