Cultura 16/03/2021

El Barnasants demana al Govern balear signar un "conveni de col·laboració" que doni estabilitat al projecte

El festival té programats fins a 11 concerts a Mallorca entre els mesos d'abril i juliol, entre els quals hi ha els de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba

3 min
Maria del Mar Bonet i Borja Penalba al jardí de l’Ateneu Barcelonès.

El festival Barnasants ha presentat aquest dimarts els 11 concerts que té programats a Mallorca entre el mesos d'abril i juliol. A la roda de premsa, feta a Manacor, el director del festival, Pere Camps, s'ha adreçat públicament al nou conseller de cultura, Miquel Company, per demanar que el Govern de les Illes Balears i el festival puguin "signar un conveni de col·laboració" que doni estabilitat al projecte i "eviti que es torni a produir el que va passar l’any passat". Camps ha recordat que l'Institut d'Estudis Baleàrics "va excloure" el festivals de la seva línia d'ajudes per a l’edició anterior del Barnasants. 

El festival arriba enguany a la seva 26ena edició. Desembarcarà a Mallorca el proper mes d’abril amb el concert del duet Imaràntia (Maria José Cardona i Miquel Brunet), que inaugurarà el festival a l'illa dia 9 d’abril al teatre Mar i Terra de Palma amb la presentació del seu segon disc. Tancaran la programació la mallorquina Maria del Mar Bonet i el valencià Borja Penalba amb la presentació del disc enregistrat en directe en plena pandèmia al Teatre Micalet de València. El concert de clausura serà dia 18 de juliol al teatre Principal de Palma. Així ho ha comunicat el director del Barnasants a Manacor, un dels municipis que també acolliran concerts de la programació juntament amb Porreres i Esporles.

Organtizadors, col·laboradors i artistes del Barnasants, a Manacor.

Els concerts arribaran també a Menorca, Eivissa i Formentera amb l’objectiu de consolidar el "caràcter confederal" del Barnasants, així com mantenir les "complicitats" amb diferents organismes i agents dels territoris que comparteixen llengua i cultura. El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha manifestat que és "important" la col·laboració entre entitats privades i públiques per "descentralitzar" l’oferta cultural i que aquesta arribi a la Part Forana i a les altres illes. A més, ha dit que el Barnasants "explica tot el que som i volem mostrar" i que "els Països Catalans són els nostres referents".

Joan Isaac i Carme Sansa, Guiem Soldevila, Meritxell Gené, Gemma Humet i Eduard Iniesta són alguns dels artistes que presentaran els seus nous treballs durant el festival. També hi haurà el concert Ovidi 25, la recuperació del concert d'homenatge en record de l’alcoià Ovidi Montllor. Les ànimes del projecte són Borja Penalba, Mireia Vives, David Caño, David Fernández i Toti Soler.

Normalitzar el mercat de 15 milions d’europeus per a la música i la cultura en català, materialitzar la Declaració de Palma i reivindicar la cançó d'autor com a element clau per a la defensa de la llengua i la cultura catalanes i la lluita per les llibertats nacionals i col·lectives són alguns dels objectius del festival.

Més enllà de Mallorca

A més d'omplir els escenaris de Mallorca de veus de fora de l'illa, les veus mallorquines ressonaran en espais de Menorca, Formentera, l’Alguer, Catalunya, Catalunya del Nord i el País Valencià. Així, els mallorquins Pau Riba, Maria Jaume, Lluís Cabot, Clara Fiol, Tomeu Penya, Maria del Mar Bonet, Imaràntia i Marcel Pich i el trio Entreveus oferiran concerts arreu dels Països Catalans. Els músics Clara Fiol i Tomeu Penya han assistit a la presentació del festival, i ambdós agraeixen l'esforç humà que suposa organitzar una programació així "en els temps que corren". Fiol, a més, celebra la "voluntat de teixir ponts" entre els territoris de parla catalana del Barnasants: "Demostra que ens podem entendre i emocionar amb les mateixes paraules, i visibilitza la diversitat que hi ha dins la cultura que ens agermana".

A la presentació també hi eren la vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets; la batlessa de Porreres, Xisca Móra; la batlessa d’Esporles, Maria Ramon, i el delegat de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, Mateu Marcé. Busquets ha qualificat el festival de cançó d’autor de "projecte de país".

stats