Institucions
Cultura 16/03/2022

Barcelona impulsarà un servei de cangur als equipaments culturals

També incorporarà zones de lactància i lavabos de gènere neutre als nous espais

2 min
El servei de cangur de la Sala Beckett en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona vol garantir la igualtat d'accés a la cultura tant en les programacions com en els llocs de presa de decisions i en l'oferta de la ciutat. Per això ha posat en marxa una mesura de govern que forma part del Pla de Drets Culturals i que inclourà unes quantes accions. Una d'aquestes és una prova pilot de servei de cangur a biblioteques, teatres, museus i altres espais culturals, perquè els pares i mares puguin anar-hi amb els fills. Es tracta d'una mesura que ja va aplicar la Sala Beckett i que busca afavorir la conciliació familiar. El pla es farà inicialment en un museu, un gran teatre, una biblioteca i un centre cívic, i està previst que es posi en marxa entre aquest any i el vinent. Un cop hagi finalitzat, el consistori estudiarà la viabilitat d’estendre el servei a tota la ciutat en un “futur pròxim”.

Entre les noves accions també hi haurà un sistema de bonificacions en els preus per estendre els descomptes a famílies monoparentals i nombroses, aconseguir que les entrades familiars sempre incloguin l'opció de dos adults i crear exempcions per a dones en situació de violència masclista. A més, es redactarà un protocol d'assetjament específic per a l'àmbit cultural que se suma al suport del consistori al departament contra els abusos de l'Acadèmia del Cinema Català. També es tindrà en compte la perspectiva de gènere als nous equipaments culturals amb espais de lactància i lavabos de gènere neutre.

Jurats paritaris per accedir a subvencions

En paral·lel, la mesura preveu redefinir i revisar en clau de gènere l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub). Es crearà una unitat específica de gènere, es faran formacions i es garantirà que tots els jurats que avaluen les subvencions siguin paritaris. "Hem detectat que al sector cultural hi ha un biaix de gènere indiscutible i que era un dels sectors on estava més dissimulat. Volem aflorar-lo i construir polítiques actives per capgirar-ho", diu el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí. L'Ajuntament també recollirà dades per fer un diagnòstic de les mancances en termes de gènere tant dins la institució com als equipaments culturals i respecte als hàbits culturals de la ciutadania. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha subratllat que "és important que hi hagi igualtat en les condicions de participació cultural i en l’accés a la formació i creació artística".

stats