Homenatge
Cultura 14/06/2021

Barcelona dedica una placa al poeta Joan Brossa i a l'activista cultural Pepa Llopis

S'ha col·locat a la casa on van viure al districte d'Horta-Guinardó

Ara
2 min
Descoberta de la placa al poeta i artista plàstic Joan Brossa i a l’activista cultural Pepa Llopis a Barcelona

BarcelonaBarcelona ha dedicat una placa al poeta i artista plàstic Joan Brossa i a l'activista cultural Pepa Llopis, a la casa on van viure del carrer Gènova, 25, al districte d’Horta-Guinardó. Llopis i Brossa es van conèixer a través de Josep Centelles, company del poeta al servei militar a Salamanca, un cop acabada la Guerra Civil. Les primeres representacions teatrals de la poesia escènica de Brossa van tenir com a espectadors el matrimoni de Llopis i Centelles. Des dels anys 50, Llopis i el seu marit van impulsar el teatre de Brossa, i en justa correspondència Brossa li va dedicar el seu Teatre Complet l'any 1974 amb aquestes paraules: "Dedico a Pepa Llopis, col·laboradora entranyable, la meva poesia escènica".

A partir del 1972, un cop Llopis va començar a treballar a l’Hospital de Sant Pau i va poder llogar un pis (el del carrer Gènova), li va oferir de viure plegats. Llopis es va convertir d’alguna manera en la seva secretària, però també en la impulsora de la seva obra i, gràcies a ella, van augmentar les edicions d’obra gràfica i d’objectes de Brossa.

Joan Brossa és el poeta avantguardista català més representatiu del segle XX. Durant més de cinc dècades va publicar una setantena de llibres i desenes de peces teatrals, i va concebre centenars de poemes visuals. També va ser cofundador de les revistes Algol (1946) i Dau al Set (1948), que van suposar la represa de l’avantguardisme després de la Guerra Civil.

La placa en homenatge a Brossa i Llopis se suma al Mapa Literari de Barcelona, una cartografia que senyalitza espais vinculats a escriptors de totes les èpoques: les cases on van viure, les biblioteques que van freqüentar i els racons importants de la seva biografia.

stats