Art
Cultura 31/01/2024

Es Baluard imagina el futur revisant el passat

A la festa del vintè aniversari del museu, la presidenta del Govern Marga Prohens ha anunciat la celebració d’una fira internacional d’art contemporani amb aquesta institució com a epicentre

3 min
L'exposició que revisa la col·lecció d'Es Baluard es podrà visitar fins el pròxim mes de maig

PalmaEl dia en què una de les principals institucions culturals de les Balears arribava als 20 anys era un dia, sobretot, per celebrar. Així ho demostrava l’ambient que cap a les 21 h de la nit regnava tant a l’Aljub d’Es Baluard com al pati exterior d’accés a l’edifici principal, on representants institucionals, treballadors del centre i persones vinculades d’una manera o una altra al món de l’art i la cultura conversaven animadament. I si bé la festa semblava que acabava de començar, la celebració ho havia fet un parell d’hores abans. 

Passaven uns minuts de les 18.30 h quan la periodista Marta Garau arrancava l’acte institucional amb una pregunta que ha sobrevolat la resta de la vetlada des de diferents vessants: "On érem fa 20 anys?". I si bé l’eslògan de la celebració d’aquestes dues dècades d’Es Baluard proposa imaginar el futur, una de les claus d’aquesta celebració ha estat precisament la mirada cap enrere. La figura de Pere A. Serra, principal impulsor d’aquest centre i el seu president fundador, ha estat recordada i lloada als diferents discursos que s’han pronunciat. L’actual presidenta de la Fundació Art Serra, Carme Serra, ha recordat que “fa 25 anys l’edifici era un abocador” i que la curolla del seu pare havia estat molt criticada en el seu moment, però que, tot i així, “no va defallir perquè Mallorca necessitava un museu, un que havia de ser la casa de tots els artistes”. 

Representants institucionals i membres del Patronat d'Es Baluard a la festa del vintè aniversari del museu.

La fira d’art contemporani i el nou museu de Ciutat

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha aprofitat el seu discurs per reprendre l’anunci fet en campanya electoral d’impulsar una fira internacional d’art contemporani. Ha anunciat, això sí, que aquesta fira tindrà Es Baluard com a epicentre, si bé altres institucions hi estaran vinculades, entre elles el futur museu que acollirà “l’edifici de Josep Ferragut conegut com l’edifici de Gesa”. I si bé ha parlat de la il·lusió per encetar una nova època en aquest sentit, també ha reivindicat la “recuperació de l’esperit dels que tingueren la visió d’Es Baluard com un centre d’art contemporani”. I, de fet, aquest esperit és ben present a l’exposició amb què es commemoren aquests 20 anys. 

Una vegada fets els parlaments, entre els quals no n’hi ha hagut cap dels membres de l'equip d’Es Baluard, centre que ara mateix resta sense direcció a l’espera que se’n resolgui el concurs, s’ha emès un breu vídeo de commemoració i acte seguit s’ha procedit a la inauguració de la mostra En diàleg: museu i col·lecció. La mostra, comissariada per Eva Cifre i Soad Houman, responsables de les àrees d’Educació i Col·lecció i Registre del museu, ha omplert gairebé dos pisos del museu amb una molt diversa selecció de peces provinents de la col·lecció d’Es Baluard que es presenten, en la seva majoria, ordenades cronològicament. Així, la proposta d’imaginar el futur s’inicia amb les obres més antigues de la col·lecció, de finals del segle XIX, majoritàriament paisatges signats per pintors com Sorolla, Anglada-Camarasa o Rusiñol, entre d’altres. En total, són més de 150 obres les que es poden veure a les diferents sales per on transcorre l’exposició. 

Una de les sales de l'exposició 'En diàleg: museu i col·lecció'.

I si bé els comentaris eren tan diversos com els assistents a la celebració, entre els quals es trobaven els principals representants de les galeries de Ciutat, així com nombrosos artistes, molts coincidien a reivindicar una mateixa faceta del museu: la seva vessant educativa. “Aquí s’ha fet molta feina en matèria educativa, i no només per als infants i les escoles, sinó en general, per arribar a tot tipus de públics”, afirmava Maria Gràcia Salvà, directora del Museu de Mallorca, “i s’hi han fet exposicions podríem dir de tesi, no hedonistes, sinó per fomentar el pensament i la crítica. I això és important recordar-ho un dia com avui”. 

En la mateixa línia es manifestava Dora Llamas, presidenta de l’ICOM, el Consell Internacional dels Museus, a Espanya. “Les activitats, la formació i el pensament crític són essencials als centres museístics, i són aspectes que s’han treballat molt en aquests 20 anys d’Es Baluard, que hi han esdevingut fonamentals”, argumentava. Aquest dimecres Llamas oferirà la conferència Els museus del segle XXI, lligada al fil conductor proposat per aquest vintè aniversari que, tanmateix, avui no ha fet més que començar.

stats