Cultura 15/01/2019

Es Baluard celebra el seu 15è aniversari amb el lema 'El teu museu'

L'acte de presentació ha estat marcat per la projecció multimèdia a càrrec de l'artista uruguaià Emil Montgomery

T. C.
3 min
Un centenar de persones han assistit a la presentació dels actes del 15è aniversari

PalmaEs Baluard ha presentat aquest dimarts el programa d'activitats del seu 15è aniversari titulat 'El teu museu' i que tindrà lloc durant aquest any. L'acte ha estat marcat per la projecció multimèdia a càrrec d'Emil Montgomery, que ha mostrat la història d'Es Baluard des del segle XII fins a l'actualitat.

A la presentació, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, ha manifestat que no hi pot haver millor títol per representar el que significa aquest museu: "Es Baluard és un lloc de tots els palmesans. Sense ells el museu no tindria cap sentit". Carrió ha exposat també que el programa d'activitats que es duran a terme "és un programa pensat per a tots els públics i ciutadans de les Illes".

Per la seva banda, el director insular de Cultura del Consell de Mallorca, Rafa Creus, ha destacat que la voluntat d'Es Baluard sempre ha estat ser el museu de referència de les Balears i després d'aquests 15 anys "ho ha aconseguit". El director insular ha subratllat que "des dels seus inicis ha estat un museu que ha connectat amb la realitat artística de les Illes i amb els autors internacionals que han exposat les seves obres".

Les autoritats minuts abans de fer el seu discurs sobre el 15è aniversari del museu

De la mateixa manera, la directora general de Cultura del Govern, Joana Català, ha assenyalat que "és una satisfacció veure com aquest museu s'ha convertit en un referent a les Balears. Sense el treball comú de totes les administracions no hauríem pogut arribar a aquests 15 anys".

Targeta '15/15' i Emil Montgomery

A més, la presentació ha servit també per llançar la nova 'Targeta 15/15', creada per l'aniversari, que permet entrar al museu amb un acompanyant durant tot l'any per tan sols 15 euros. La projecció multimèdia, amb música electrònica, jocs de llums i projeccions visuals ha barrejat la memòria històrica i l'actualitat del museu i el seu entorn a partir del treball desenvolupat al complex cultural d'Es Baluard com a resultat del taller 'Connecta' d'Emil Montgomery realitzat el passat mes de novembre.

Emil Montgomery (Montevideo, 1970) és un artista uruguaià de trajectòria internacional, nominat per la UNESCO com a artista Ambaixador de la Pau. El 1991 va presentar el seu primer concert multimèdia al teatre de l'Anglo de Montevideo, destacant amb la seva proposta en la qual va utilitzar hologrames làser i projeccions de vídeo sincronitzades en un complex sistema de dispositius. Quatre anys després, va fer el 'Concert per la Tolerància', el major espectacle obert a la història d'Uruguai, en què va convocar 300.000 espectadors marcant el rècord Guinness al seu país.

Així mateix, una de les accions més destacades de la 'Festa 15/15' ha estat la inauguració de 'FACES', un diàleg entre la col·lecció Es Baluard i la col·lecció 'Beep d'Art Electrònic' el pròxim 30 de gener a les 19 h. Una activitat que continuarà amb els projectes expositius en què la col·lecció es vincula i col·labora amb altres col·leccions públiques i privades.

En aquesta ocasió, el museu continua amb la investigació i la difusió de l'avanç de les pràctiques artístiques contemporànies que utilitzen la imatge i les noves tecnologies, reflectida, així mateix, en la sèrie d'exposicions 'Reproductibilitat' iniciada l'any 2013.

Per tot això, per a l'any 2019, i coincidint amb el seu 15è aniversari, Es Baluard ha convidat la col·lecció 'Beep d'Art Electrònic' a dialogar amb la seva col·lecció, sota el comissariat de Roberta Bosco i Stefano Caldana. El recorregut expositiu inclou obres d'artistes com Rafael Lozano-Hemmer, Pilar Albarracín, Evru (Zush), Daniel Canogar, Eduardo Kac, Eulalia Valldosera o Lugán.

L'exposició, que s'inaugurarà el 30 de gener, dia del 15è aniversari del museu, es podrà visitar del 31 d'aquest mateix mes al 29 de setembre del 2019.

stats