Cultura 07/01/2021

'Àvol', el circ elegant i madur dels professionals més veterans

Circ Bover tanca la trilogia dedicada a les tècniques de bambú amb aquesta funció, que es podrà veure els dies 9 i 10 a les 12 h al Principal de Palma

Clàudia Darder
2 min
'Àvol', el circ elegant i madur dels professionals més veterans

PalmaÀvol és un comiat, però també una porta oberta a tot el que vingui. És l’espectacle de Circ Bover, coproduït amb el teatre Principal de Palma, que tanca la trilogia dedicada a les tècniques de bambú. Aquesta investigació escènica amb el material va començar amb Vincles el 2015 i va continuar el 2017 amb Sentinel. Es podrà veure dissabte dia 9 de gener a les 12 h i diumenge 10 a la mateixa hora.

Les dues funcions d’Àvol es faran a la sala Gran del teatre, ja que l’escenografia requereix un espai de grans dimensions. L’espectacle el dirigeix la brasilera Poema Mühlenberg, d’una de les úniques companyies que havien treballat prèviament amb bambú. L’assessorament artístic ha anat a càrrec de Roberto Magro, "un dels directors de circ més prestigiosos de l’Estat en aquests moments, i un dels més reputats a escala mundial", assegura Tià Jordà, director de Circ Bover. Els intèrprets del muntatge, a més del mateix Jordà, són Adriano de Carvalho, Carla Fontes i Marc Florencio.

“Som veterans d’aquest món, no venim a demostrar què som capaços de fer”, explica Jordà sobre Àvol. L’objectiu que s’han plantejat des de Circ Bover és mostrar un espectacle “elegant i madur”; que el públic en gaudeixi com si es tractàs d’un vi de reserva. “Fer-se gran al món del circ té moltes més coses bones que dolentes. Surts a l’escenari amb més confiança, més habilitat per la improvisació i amb menys estrès. Tot això t’ho dona l’experiència”, considera Jordà.

'Àvol', el circ elegant i madur dels professionals més veterans

El director del Circ Bover defensa que Àvol parla sobre com es veu la cultura en aquest país, “com una cosa apartada, com un segon plat”: “S’hauria de tenir en compte com la força que ajuda a superar les adversitats, i assumir que la cultura és molt més que un simple entreteniment”. Així, Àvol “reivindica la figura de l'artista” mitjançant quatre personatges que es troben amb la necessitat de reinventar-se. “La superació dels nous reptes els duu a desenvolupar habilitats fins aleshores ocultes. Junts exploren la creació artística i estableixen un diàleg amb el públic entorn de la identitat i el sentiment de pertinença”.

A la presentació de l’espectacle, que va ser dimarts passat, Josep R. Cerdà, director del Principal de Palma, va destacar la bona feina de Circ Bover, que la darrera dècada ha fet “pujar un esglaó el nivell del circ a Mallorca”. A més, va celebrar que Àvol fos “la primera gran producció del 2021, un muntatge que tindrà una gran mobilitat, atès que la companyia també n'ha preparat una versió per a teatre de carrer”.

Així serà si la pandèmia ho permet; Àvol ja té confirmades actuacions a la Fira de Tàrrega, a Igualada, a Vitòria, al Circo Price de Madrid i al festival No Solo Circo d'Extremadura.

stats