ART
Cultura 13/05/2019

L'artista que es despulla als museus fa la seva 'performance' al Museu Dalí

Adrián Pino posa nu davant la tomba de Salvador Dalí després d'haver-ho fet al Louvre, el Prado i la Fontana di Trevi

Ara / Acn
2 min

BarcelonaDes del 2014 el controvertit artista català Adrián Pino s'ha despullat en una quinzena de museus d'arreu d'Europa. Aquest cap de setmana ha repetit la 'performance' damunt la tomba de Salvador Dalí, a Figueres, coincidint amb els 115 anys del naixement del geni empordanès.

Pino va posar nu sobre de la tomba de Dalí, sota la cúpula geodèsica del museu, on va trencar un objecte de ceràmica que emulava un ou. L'artista ha fet difusió de la 'performance' a través del seu bloc, on es poden veure diverses imatges de la seqüència de l'actuació, que ha titulat 'Ou'.

Les seves actuacions s'emmarquen dins el 'Projecte V', una reivindicació artística que celebra "el cos clàssic despullat", especialment el femení, i la voluntat de "recuperar el sentit místic i ritual de l'art". Pino cerca el reconeixement com a objecte artístic: "Vull que el meu cos aconsegueixi el mateix estatus que les peces davant de les quals em despullo", explica al seu bloc.

Les 'performances' del Nòvio de Venus

El 'Projecte V' consisteix en despullar-se als principals museus d'Europa davant d'obres connectades amb la part femenina. El cos "simbòlicament castrat" de Pino davant un quadre d'una dona "introdueix una relectura de la història i una crítica a l'hegemonia masculina", explica l'artista. "El cos humà provoca certa incomoditat", explica en el seu projecte. En aquesta ocasió, YouTube ha censurat el vídeo d''Ou' perquè infringeix la normativa de la plataforma, que no permet els nus sempre que "tinguin el propòsit de provocar plaer sexual".

La primera 'performance' de la sèrie va ser davant l'obra 'El naixement de Venus' de Sandro Boticelli, a la galeria Uffizi de Florència, on es va posar despullat a resar a la deessa. Per això se l'ha batejat popularment com 'el Nòvio de Venus'. La llista és llarga. Des del 2014 ha fet actuacions similars al Louvre de París, la Fontana di Trevi, la National Gallery de Londres, el Prado, la Fundació Miró i el CaixaForum, entre d'altres.

stats