Cultura 10/07/2020

Ara Malikian: "Feia vint anys que no aturava, i ara m'he adonat que no és necessari fer cents de concerts a l'any"

El violinista tocarà aquest divendres al Palau de l'Almudania de Palma, en el marc del cicle Jazz Palacio Real

Elena Navarro
2 min
Ara Malikian al Palau de l'Almudaina

PalmaEl Palau de l'Almudaina serà l'escenari del primer concert després de quatre mesos del violinista libanès Ara Malikian. El farà en format de piano i violí, en el marc del cicle Jazz Palacio Real, que ha organitzat Patrimonio Real durant tot l'estiu als exteriors de cinc palaus reials de l'Estat. Serà amb el públic a dos metres i amb mascaretes, però Malikian és positiu: "Het tocat als entorns més estranys que existeixen, així que un s'adapta, i ja li trobarem la gràcia, a això, també", comentava a la premsa dues hores abans del concert.

El repertori –explica– és tan ampli que podria estar quinze hores tocant. "Dependrà de la demanda del públic", diu entre rialles, alhora que agraeix precisament al públic que torni a assistir a esdeveniments culturals. "És molt important per a nosaltres perquè el públic ens fa sentir vius, i que l'art importa", ha afegit.

Aquesta selecció confluirà entre el mestissatge que caracteritza la música de Malikian, i hi haurà tant obres seves com obres clàssiques i contemporànies. Tindrà un pes important el seu darrer treball, Royal Garage, que inclou la col·laboració de músics com Estrella Morente, Andrés Calamaro, Kase O i Bunbury, entre molts altres. El títol –Royal Garage– no és casual, té molt pes de significat, perquè fa referència als garatges on ha tocat al llarg de la seva vida. El primer: el del Líban en guerra, que li feia de refugi quan les bombes queien a la ciutat.

El confinament, per a Malikian, ha tingut una part positiva important: aturar-se i reflexionar. "Feia més de vint anys que no aturava, i ara m'he adonat que un no ha de tenir un ritme infernal i fer cents de concerts a l'any per ser artista. Un pot aturar i tornar a començar, i crec que és molt sa", ha reflexionat el músic. Amb la pausa, ha vingut també la creació: "Aquests mesos he creat molt, m'he inspirat i he pogut estar amb els meus éssers estimats. Segurament quan torni la normalitat és una lliçó que utilitzaré".

El violinista ha parlat també sobre la situació dels companys músics, que és molt difícil per la paralització de la indústria i la seva arrancada lenta. En aquest sentit, ha reivindicat el suport dels governs a les arts, però també ha defensat que els artistes s'han de reinventar i tirar endavant. "Jo, almenys, imagín que no hi ha ajuts, i així m'he de cercar la vida. Sabem que no hi ha sempre ajuts i passam gana", ha dit.

Preguntat per com veu la situació de les persones migrants en aquesta circumstància, com a persona que ha migrat i ciutadà europeu, Malikian ha expressat que, evidentment, li preocupa perquè la seva situació ha empitjorat i ho estan passant pitjor. "El problema hi és, i s'ha d'intentar ajudar en la mesura que cadascú pugui, però estam en una situació mundial en què hi ha tants de problemes que no sabem per on començar", ha tancat.

stats