Museus
Cultura 13/02/2023

Aquestes són les activitats que marcaran el 2023 del Museu de Mallorca

La commemoració del centenari de les primeres excavacions a Pol·lèntia serà una de les protagonistes del calendari

1 min
Una de les sales del Museu de Mallorca.

PalmaEl Museu de Mallorca ha presentat aquest dilluns una trentena d'activitats que marcaran el seu calendari d'enguany, entre les quals destaquen les que formen part de la commemoració del centenari de les primeres excavacions a Pol·lèntia, que s'allargaran durant tot l'any. A més, s'han anunciat dues exposicions temporals en col·laboració amb altres institucions: amb el Museu del Calçat d'Inca i amb Casa Planas. També s'hi faran concerts, conferències i actes relacionats amb diferents diades.

La directora del Museu, Maria Gràcia Salvà, i la responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, han comentat que aquest 2023 es posa en marxa un servei educatiu. Aquests primers mesos se centrarà, sobretot, en activitats accessibles per a tothom, d'acord amb les recomanacions d'Apropa Cultura.

Un tast de les activitats
  • Commemoració centenari de Pol·lèntia

    A partir del primer de març i fins al setembre es podrà visitar l’exposició del collar romà d’or i atzabeja al Museu de Mallorca. A més, el 4 de març, emmarcat també en la celebració del Dia de les Illes Balears, es farà un taller sobre els rituals durant l’Antiguitat al Museu Monogràfic de Pol·lèntia, Alcúdia.

    La mostra Rafael de Ysasi Ransome, 100 anys de Pol·lèntia ocuparà el Museu de Mallorca durant el mes de setembre. S’hi exhibiran els àlbums de l’investigador i peces relacionades amb els seus apunts.

    Per concloure aquest centenari, es farà una jornada entorn al cap romà d’August, trobat al mateix jaciment arqueològic de Pol·lèntia en el segle XVI, que tendrà lloc entre octubre i novembre. Des del seu descobriment, el bust es trobava en mans privades, fins que el Ministeri de Cultura el va adquirir l’any 2022. Des del passat mes de maig, aquesta peça única i excepcional s’exposa al Museu de Mallorca. L’objectiu de l’activitat és dedicar una jornada multidisciplinar al cap velat d’August per estudiar-lo i difondre’l, comptant amb especialistes i persones implicades en la seva compra.

  • 'Postals i pigments. Miratges de Mallorca'

    Per tal d'establir diàlegs amb disciplines com la fotografia, el Museu de Mallorca comptarà enguany amb Casa Planas: l'exposició Postals i pigments. Miratges de Mallorca, combinarà imatges de Josep Planas Montanyà i quadres del museu. L’exposició s’inaugurarà el 23 de març i es podrà visitar fins l’1 de setembre.

  • 'Els peus vestits'

    Del 31 de març al 27 d’agost, el Museu de la Indústria i el Calçat d’Inca acollirà la mostra Els peus vestits, una exposició conjunta entre els dos museus i la Fundació Antoni de Montpalau. La mostra constarà de reproduccions de les sabates pintades i esculpides que figuren a diverses obres de la col·lecció del Museu de Mallorca que dialogaran amb les sabates contemporànies de la col·lecció del museu d’Inca i, sobretot, de la Fundació Antoni de Montpalau. L’objectiu d’aquesta exposició temporal és enfortir les relacions entre els museus públics de Palma i de la Part Forana.

  • Música al museu

    Entre abril, maig i juny es farà el segon cicle de Músiques Museu de Mallorca, anomenat La pervivència de la cultura grecollatina a través de l’art. S'establiran relacions entre la música i la col·lecció permanent del museu; Eva Sandoval, periodista especialista en música clàssica, s'encarregarà de presentar les actuacions. N'hi haurà tres: Lliteres i el seu tempsLa joies del museu: l’arpa doppia i De Vita Caesarum. Escenografia d’un teatre romà.

  • Pilar Muntaner, protagonista del dia de la Dona

    Per al dia de la Dona s’ha organitzat una visita gratuïta i comentada sobre l’obra de Pilar Muntaner (1876-1961). El Museu de Mallorca va rebre al 2021 en cessió temporal dues obres d’aquesta artista: Lligant pàmpols (1910) i Retrat d’Unamuno (1916). Aquesta darrera es troba a la reserva del Museu. Dia 8 de març es podran veure les dues. Muntaner és la primera artista que té obra exposada al Museu de Mallorca des de la seva creació l’any 1961, segons ha recordat Maria Gràcia Salvà.

L'espai obrirà les portes a cites culturals de renom, com són l’Atlàntida Mallorca Film Festival, la Fira B d’Arts Escèniques i l’Open House Palma.

A més, serà la seu de diferents congressos i jornades durant aquest 2023, com és el cas de la presentació del Projecte C05 del Centro de Investigación Colaborativa 1070 sobre recursos insulars. Unes jornades que es faran els dies 4 i 5 de maig.

El Museu també serà representat al XXIV Congrés Ceha 2023, que tindrà lloc a la Universitat Complutense de Madrid del 12 al 17 de juny. A més, participarà en l’European Museum Forum oferint als seus participants una visita guiada per les seves instal·lacions. Una activitat organitzada pel Museu de la Indústria i el Calçat d’Inca, guanyador de l’Stiletto Prize del 2022.

stats