Patrimoni

Localitzen a Sabadell un aqüeducte romà subterrani de 149 metres

Tan sols hi ha quatre estructures hidràuliques semblants a tot Catalunya, i es museïtzarà

2 min
Una imatge de l'aqüeducte excavat

SabadellLa recerca arqueològica que va començar fa dos anys a Sant Pau de Riu-Sec (Sabadell) ha deixat al descobert un cuniculus (un aqüeducte subterrani excavat per conduir aigües netes) de 60 centímetres per 1,70 metres d'alçada i del qual es conserven 149 metres. Tan sols n'hi ha tres més de conservats a tot Catalunya: un també a Sabadell, molt a prop, a Can Gambús, descobert el 2006; un altre a la plaça de la Pietat de Vic; i el quart a Tarragona. A Sant Pau de Riu-Sec, a més, s'ha descobert el pou d'inici i tot indica que subministrava aigua a una vil·la propera que, de moment, no ha estat descoberta.

Part de les parets són argiloses però també hi ha un tram fet de grava i per això es va arrebossar la superfície amb morter. En un dels pous s'han recuperat teules i atuells de terrissa (dolis) que situen aquest aqüeducte en època romana: "Sabem segur que és d'època romana però analitzarem el morter per poder establir una cronologia més concreta", destaca l'arqueòloga Ariadna Vidal ,que ha treballat amb Emiliano Hinojo en l'excavació. Els diferents pous que s'han trobat servien per extreure terra durant la seva construcció i per fer tasques de manteniment durant el seu funcionament.

Un tram de l'aqüeducte de Sabadell

A Sant Pau de Riu-Sec hi ha grans centres comercials i les excavacions s'han fet perquè s'ha de construït un Bricomart. D'acord amb l'empresa i la direcció general de Patrimoni de la Generalitat, es conservarà un tram d'uns 20 metres del cuniculus, es museïtzarà i s'adequarà per fer visites en l'espai del futur establiment de venda de bricolatge.

Un dels pous de l'aqüeducte de Sabadell

Molt a prop, a Can Gambús, també es va museïtzar part de l'aqüeducte que es va localitzar el 2006. D’aquest aqüeducte romà se’n van documentar un total de 121 metres de recorregut. La galeria subterrània fa 1,90 m d’alçada i 0,50 m d’amplada. A cada inflexió del recorregut i a prop de cada pou hi havia fornícules excavades a les parets laterals, a 1,50 m d’alçada, que servien per posar-hi les llànties d’oli per fer llum durant les tasques de construcció i de manteniment.

stats