Cultura 12/11/2019

S'acosta la Setmana del Llibre en Català més ambiciosa

El Gremi ha pogut ampliar el programa gràcies al canvi d'ubicació a l'Aljub d'Es Baluard, ja que s'estalvien els doblers de l'envelat, al qual abans destinaven la major part del pressupost

Elena Navarro
4 min
Imatge de la presentació de la Setmana del Llibre en català

PalmaMigrar a l'Aljub d'Es Baluard ha estat clau perquè la Setmana del Llibre en Català arribi a la 30a edició amb el programa més ambiciós. "El lloguer de l'envelat se'ns menjava la major part del pressupost", ha explicat aquest dimarts la presidenta del Gremi de Llibreters de Mallorca, Maria Barceló, durant la presentació de la Setmana, que tindrà lloc del 14 al 17 de novembre. En aquesta ocasió hi participen set llibreries: Llibres Ramon Llull, Llibreria Lluna, Quart Creixent, Llibreria Clayton's Book, Drac Màgic, Embat i Abacus, que obriran els seus espais d'11.00 h a 21.00 h.

Llogar un envelat com en les darreres edicions, que es feien a l'aire llire -en ubicacions com el parc de les Estacions i a la Misericòrdia-, els costava entre 15.000 € i 18.000 €, mentre que enguany ocupar l'Aljub durant els quatre dies els en costa 2.500. "A més, allà no tenim humitat i ens encanta el lloc, tant l'espai com l'entorn", ha dit Barceló. El pressupost total de què disposa la Setmana és de 25.000 €.

Així i tot, la presidenta del Gremi ha assegurat que a les llibreries la Setmana no els suposa un increment dels guanys, més aviat el contrari: "No s'arriben a cobrir les despeses", ja que moltes llibreries han de contractar algú per cobrir els dos espais. És per aquest motiu que, tot i ampliar el programa, no s'han sumat més dies, ja que suposaria encara més despesa. "Ho feim perquè estimam el llibre en català, la llengua i la cultura", ha subratllat Barceló.

Reivindicar la llengua pròpia

Com a novetat, enguany cada llibreria tindrà estand propi i s'hi ha sumat la Fundació Mallorca Literària amb diverses activitats del programa, com una "teràpia lectora per a adults" "cafè-conversa" amb diversos autors... La presidenta de la Fundació, Carme Castells, ha explicat que fan el salt a la Setmana "amb la voluntat de poder sumar per un objectiu comú, que és fer arribar la literatura als lectors". Les activitats proposades -ha explicat- "tenen en comú el fet que posen l'accent en el lector i faciliten espais de diàleg distès amb els autors".

El programa és divers i hi ha activitats dirigides al públic adult, infantil i familiar. Inclou presentacions de llibres, tallers, concerts, lectures i recitals, taules rodones i converses amb autors, entre d'altres. Disposar de més pressupost també els ha permès poder destinar-ne una part per pagar les despeses als autors convidats, una cosa que abans no podien fer. A més, han reforçat la difusió i la publicitat.

La reivindicació principal de la cita és -efectivament- posar en valor la llengua i la cultura catalanes, però també n'hi ha d'altres, com l'ecologisme i el feminisme. En aquest sentit, la intenció ha estat incloure aquestes lluites tant en l'organització de la Setmana com en la seva programació, i és amb aquesta mirada que s'ha treballat amb material reciclat i evitant el vidre. A més, s'ha convidat autores com Maria Mercè Roca, amb la presentació de 'Nosaltres, les dones', i es farà una taula rodona sobre 'El feminisme a les rondalles mallorquines'.

Entre els autors convidats hi ha també el polític català Ramon Tremosa, que presentarà 'Dues Europes'; l'il·lustrador del cartell de la Setmana, Toni Galmés, amb la presentació d'un nou 'On és l'Estel·la? Festes i tradicions catalanes'; i Albert Sánchez Piñol, un dels escriptors en llengua catalana més reclamats actualment. Hi destaca el vermut literari 'Som tantíssimes', organitzat per la Fundació Mallorca Literària en el marc de l'Any Maria Antònia Salvà. Es tracta d'un recital poètic i musical que consisteix en una relectura de Salvà i la connexió amb les veus d'autores que se n'han reconegut filles poètiques: Maria Mercè Marçal, Rosa Leveroni, Maria Verger, Maria Mayol, etc. Una proposta de Marga Rotger (música) i Joana Abrines (veu), amb la participació de les poetes Tònia Bauçà i Nora Albert.

Com ja s'havia anunciat, l'actriu Agnès Llobet serà l'encarregada de donar el tret de sortida a la Setmana amb el seu pregó. Avui s'ha revelat que serà un concert del cantautor Roger Pistola el que tancarà l'esdeveniment. Els organitzadors creuen que hi haurà èxit en la participació, ja no només per l'oferta llibrera, sinó especialment pel programa d'activitats. La consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha elogiat un programa "farcit de bones propostes" i ha expressat que "és un orgull" comptar amb la Setmana "perquè posa dues coses sobre la taula: la literatura i la llengua catalanes". A més, ha destacat que és una "bona oportunitat per conciliar vida familiar i cultural".

Barceló: "El mercat de llibre en català està a 37,5 graus de febre"

Quan se li ha demanat per com percep la salut del mercat del llibre en català, Barceló ha respost que "està a 37,5 de febre". Ha explicat que en la seva llibreria la venda en literatura en llengua pròpia es manté, però creu que -en general- està estancada. "Infantil es ven molt en català, perquè no miren tant la llengua com el contingut; però quan ja poden triar ells, tot i ser catalanoparlants, molts trien el castellà i els pares ho permeten només perquè llegeixin alguna cosa", ha relatat.

La novel·la és el gènere en què al català li costa més implantar-se, en canvi el panorama millora en la no-ficció. "Editorials d'aquí com El Gall, Lleonard Muntaner i Documenta estan fent molta feina i s'estan venent bé; no els importa que sigui en català, encara que siguin castellanoparlants", ha argumentat Barceló.

stats