Cultura 23/01/2020

'Apoptosi': La crisi ecològica i social a Mallorca, a través de la música, l'art i la poesia

Miquel Brunet, Marcel Pich i Guillem Simó s'uneixen en aquest projecte creatiu integral en format disc-llibre, editat per Ona

Elena Navarro
3 min

BunyolaApoptosi, f. [BIOL] Mecanisme de mort cel·lular programada genèticament que permet l'eliminació de cèl·lules envellides, malmeses o sobreres. "Hem optat per aquest nom per a l'obra perquè volíem establir una relació entre aquest mecanisme de mort cel·lular, que és bona perquè erradica les cèl·lules dolentes, i l'ecologisme, en el sentit que la naturalesa, amb els seus mecanismes, ho torna tot al seu lloc", explica Marcel Pich, amb el productor i pianista Miquel Brunet a un costat i l'artista i actor Guillem R. Simó a l'altre.

Es troben als estudis d'Ona, a Bunyola, enmig dels verds del bosc, que el sol escalfa després de dies resistint la borrasca Glòria. I precisament, a Apoptosi, venen a parlar d'això: d'una apocalipsi que no és mitològica sinó real i actual. De la destrucció del territori, d'indrets que ja no tornaran a veure els ulls, d'una pàtria ferida. Ho han fet amb una creació que Brunet descriu com una "obra integral", ja que és es presenta en format llibre, però dins conté el disc, les il·lustracions de Simó, els poemes i una descripció del procés creatiu.

Imatge de la roda de premsa de presentació d''Apoptosi', quan han interpretat un fragment del disc

Tot va començar quan, quatre anys enrere, Pich va dur a l'estudi la matèria primera: les cançons i els versos lliures. "Jo en aquell moment tenia 'toquera', perquè de vegades el treball de l'estudi és molt tècnic, i hi vaig incloure les improvisacions amb els pianos", explica Brunet. El resultat és un disc amb una sonoritat complexa, que no s'emmarca en el format cançó, sinó que les cançons estan lligades pel so del piano. Els seus autors recomanen escoltar-lo tot seguit i mirant les il·lustracions. En aquest sentit, precisa Pich, no és "una obra mastegada, sinó oberta, i que convida l'espectador a ser un receptor actiu".

A les lletres "hi ha la Mallorca que avui el Fitur no mostrarà, com tampoc ho farà la Mallorca Film Comission", llança Brunet. "Parlam d'una situació que no ens agrada, del llegat ecològic, d'una manera gens pamfletària, amb un esperit dadà d'aquesta Mallorca", descriu Pich. "També ens hem imaginat una Mallorca postapocalíptica, amb textos d'Aldous Huxley, però també nostres", afegeix. Tot aquest discurs s'insinua ja a la primera pàgina del llibre, pintada en negre, i amb lletra blanca i petita, la següent frase: "Creus que en aquesta illa de la calma les coses d'un temps es compondran?".

Amb tot, el productor al capdavant d'Ona assegura que ha estat un "exercici de supervivència" en tres sentits: en el creatiu, ja que "hem volgut sortir dels cànons"; en l'editorial, i en el vital, "perquè parlam d'un espai assetjat des del punt de vista ecològic i cultural". En aquest sentit, ha subratllat la importància dels tempos pausats de l'estudi –també en perill d'extinció–, que permet experimentar, jugar, i utilitzar instruments "com teclats dels anys setanta que utilitzaven els Pink Floyd", posa d'exemple. Aquesta manera de fugir de les presses es reflecteix en la sonoritat del disc.

L'espectacle teatral, d'estrena al Barnasants

Simó es va sumar a la darrera etapa del procés creatiu per posar la il·lustració i gràfica a l'obra. "Jo soc dibuixant en la intimitat i Miquel ho sabia. Li vaig mostrar i hi va haver una connexió entre els dibuixos i el concepte del disc", explica Simó. També hi ha creacions fetes a propòsit i, la majoria van ser fets "com un drenatge, sense reflexió". Fan referència al paisatge i la seva destrucció, així com la seva història familiar, "allò mutilat o ja extingit".

Guillem R. Simó, Marcel Pich i Miquel Brunet a l'estudi d'Ona amb 'Apoptosi'

Però la seva aportació no va acabar aquí. Apoptosi ha fet un darrer pas i s'ha transformat en una espècie de peça teatral, en què les intervencions de Simó com a actor contextualitzen allò que s'està cantant. Al mig de l'escenari, entre el piano i la guitarra, l'actor recita textos periodístics, poètics i literaris, referits a aquesta Mallorca en perill. L'espectacle s'estrenarà el 15 de febrer a la sala Harlem de Barcelona en el marc del festival de cançó d'autor Barnasants. A Mallorca, la data i el lloc no estan tancats, però en principi els agradaria que la presentació fos a Palma.

stats