Cultura 16/05/2019

La poeta mallorquina Antònia Vicens guanya el XIX Premi Jaume Fuster

És un reconeixement a "la qualitat de la seva obra, la importància de la trajectòria i el compromís"

Ara Balears
2 min
Imatge d'Antonia Vicens i Bel Olid

PalmaLa poeta mallorquina Antònia Vicens ha guanyat aquest dijous el XIX Premi Jaume Fuster, que concedeix el col·lectiu d'autors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), per "la qualitat de la seva obra, la importància de la trajectòria i el compromís".

La presidenta de l'entitat, Bel Olid, que ha lliurat a Vicens un diploma i una ploma commemorativa, ha mostrat la seva satisfacció perquè altres escriptors hagin triat l'autora de la novel·la '39º a l'ombra' i ha recordat que sempre ha estat molt vinculada a l'associació, de la qual va ser presidenta i vicepresidenta.

L'escriptor mallorquí Sebastià Portell, que és autor d''Antònia Vicens. Massa deutes amb les flors', s'ha encarregat de pronunciar una glossa, en la qual ha afirmat que la premiada "ha edificat un corpus místic com pocs autors han construït en la literatura europea contemporània, assimilable a la de Blai Bonet, Maria-Mercè Marçal o Sophia de Mello. Al seu judici, és una autora que "ha tingut molt clar que l'escriptor ha de saber-se posar tant en la pell d'un home com d'una dona, o d'un animal, o en paraules d'ella mateixa, del diable".

Vicens, nascuda a Santanyí el 1941, ha agraït la distinció i no ha obviat que és "especialment emotiva" per la llarga vinculació que manté amb l'AELC i perquè es tracta d'un guardó fruit dels vots d'altres escriptors. També ha tingut bones paraules per la glossa de Sebastià Portell, qui ha recordat que gran part de la seva obra inclou poesia, novel·les, relats o memòries, encara que ha destacat: "Sempre estic centrada en el llibre que estic escrivint, i m'oblid de tot".

El Premi Jaume Fuster, que l'any passat va obtenir Francesc Parcerisas, vol posar en relleu el conjunt de l'obra d'un escriptor o escriptora de la literatura catalana, així com la seva influència.

Al llarg dels anys, els distingits han estat Jesús Montcada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit, Carles Hac Mor i Jordi Pàmias.

stats