Cinema
Cultura 24/11/2022

Almodóvar, Fellini o Pasolini, censurats per la nova llei russa contra la "propaganda" LGTBI

El crític Anton Dolin denuncia que la norma impedirà emetre a les plataformes o a la televisió obres mestres del cinema

Xènia Ballesteros
2 min
Escena de 'La mala educación' (2004), Pedro Almodóvar

BarcelonaL’ampliació que ha aprovat el govern rus d’una llei del 2013 que prohibia la "propaganda homosexual" ha provocat la reacció indignada del crític de cinema rus Anton Dolin, que en el seu programa de televisió, Radio Dolin, ha parlat sobre les pel·lícules que estaran prohibides a Rússia quan la norma entri en vigor. La nova llei impedirà emetre per televisió o a les plataformes pel·lícules que continguin "materials que promoguin relacions o preferències sexuals no tradicionals", a més de la difusió de qualsevol informació LGTBI en xarxes socials, notícies, publicitat i obres d’art.

Dolin ha presentat una llista de 25 títols que podrien ser censurats. Per exemple obres mestres de la història del cinema com La soga, d’Alfred Hitchcock; La mala educación, de Pedro Almodóvar; Satiricó de Federico Fellini, oTeorema, de Pier Paolo Pasolini. El crític també ha assenyalat que pel·lícules actuals com The whale, de Darren Aronofsky; Close, de Lukas Dhont, i Tchaikovsky's wife, de Kirill Serebrennikov, ja no es distribuiran a Rússia a conseqüència de la "propaganda homosexual" que contenen. "L'art ha de ser obert i lliure –assegura Dolin–. Aquesta és la condició per a la seva subsistència", afegeix el crític, va dirigir la revista de cinema Iskusstvo Kino del 2017 a aquest mateix 2022, quan ha marxat a l'exili després de protestar públicament per la invasió d'Ucraïna.

‘Parella’ en comptes de ‘nòvia’ 

No és la primera vegada que el govern rus decideix aplicar algun tipus de censura a pel·lícules en què es toca, d'alguna manera, el tema de les relacions homosexuals. Rocketman, la pel·lícula biogràfica sobre Elton John, es va emetre a Rússia en una versió que retallava escenes de contingut homosexual per tal d'esquivar la llei anti-LGTBI. Elton John, molt popular a Rússia, va fer un comunicat a Twitter condemnant la censura de les escenes. 

Un altre cas conegut és el de la pel·lícula d’animació Onward. El film de Pixar del 2020 presentava el primer personatge gai autoidentificat de l'estudi, una ciclop agent de policia anomenada Spectre. L'oficial esmenta de passada que va tenir "nòvia" en una escena, fet que va portar la censura russa a canviar la paraula nòvia per la més neutral parella, cosa que evitava esmentar el gènere del personatge. De la mateixa manera, la versió russa d'Avengers: Endgame de Marvel va modificar el doblatge d'una escena substituint la descripció de la “cita” d’un personatge gai per un “sopar”, menys romàntic. 

stats