Patrimoni
Cultura 29/12/2023

Alaró aprova el catàleg patrimonial amb 30 elements nous

Es presentarà públicament dia 10 de gener a la finca de Son Tugores

2 min
L'església de Sant Bartomeu d'Alaró

PalmaCinc anys després que una primera versió del catàleg patrimonial d’Alaró fos aprovada –amb prescripcions per part del Consell de Mallorca–, i un any i mig després que l'anul·làs el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), una nova versió d’aquest document ha estat aprovada aquest divendres, 29 de desembre, pel ple de l'Ajuntament d'Alaró. Es tracta d’un catàleg que creix en nombre de fitxes (de les 420 presentades el 2017 passa a 450) i actualitza i amplia la informació de les ja existents.

Aquesta aprovació s'havia fet imprescindible després que el catàleg anterior, aprovat fa dues legislatures, quedàs anul·lat per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Tal com explica el batle i responsable de Patrimoni, Llorenç Perelló, "l'Ajuntament es trobava amb seriosos problemes legals per garantir la protecció d'aquests elements davant gent que, a vegades, no és sensible amb el patrimoni". 

“És un catàleg adaptat al Pla Territorial del Consell”, diu Perelló. “Hem intentat descriure-hi millor els elements protegits, que no depenguin tant de possibles interpretacions. Hem procurat deixar clar què s’hi pot fer i què no, malgrat que els usos permesos tinguin una carta de colors molt àmplia”, afegeix. 

Entre les fitxes que s’han afegit al catàleg hi ha una vintena d’elements etnològics, alguns d’ells de la finca de Solleric, com un pou o unes passadores. S’ha de recordar que els propietaris d’aquest indret presentaren al·legacions contra l’anterior catàleg. “Hem pogut passejar pertot i descriure millor algunes coses que es podien haver canviat al llarg del temps, també els elements etnològics que tenen singularitats que han de ser protegides”, explica Perelló. 

També “s’ha intentat flexibilitzar la reconversió de cases grans de possessió al segle XXI”, explica el batle. Així, s’han diferenciat les diferents parts de les possessions per tal de poder-hi fer modificacions per a la seva actualització. “Si estaven totes protegides amb el nivell A no s’hi podia fer res nou, com un bany o una cuina”, argumenta Perelló, “i això és una arma de doble tall perquè si no s’hi pot fer res i no es poden habitar queden en desús. Dins allò que no és tan important patrimonialment, com poden ser les cases dels amos o els estables, s’hi podran incorporar algunes coses en aquest sentit”. I és que, segons explica el batle, allò més difícil a l’hora de redactar aquest catàleg ha estat “trobar l’equilibri entre la protecció i l’adaptació a avui dia”. 

Possibles modificacions a les façanes

El cementeri municipal, la part antiga del qual restarà protegida, però no la zona més moderna, on es podran fer modificacions, o les façanes protegides de la zona urbana del poble, que podran ser modificades sempre que no siguin desvirtuades, són algunes de les incorporacions incloses en aquesta nova versió del catàleg que s’espera que sigui aprovada pel Consell de Mallorca en un termini d’un any i mig. El pròxim dia 10 de gener es presentarà en públic a la finca de Son Tugores a tots aquells interessats en conèixer els detalls d’aquest document amb què Alaró passarà a formar part de la minsa llista de pobles mallorquins que tenen catàleg patrimonial. Tot i estar obligats a tenir-ne des de fa més de 20 anys, els pobles que en tenen no arriben a un de cada tres. 

stats