Música

El Barcelona Beach Festival es querellarà contra l'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs

L'Ajuntament ha denegat a la promotora Live Nation la llicència per fer el festival aquest dissabte

4 min
Un noi davant l'escenari del Barcelona Beach Festival, a la platja de Sant Adrià de Besòs

BarcelonaL'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha denegat la llicència d’activitat al Barcelona Beach Festival, que s'havia de celebrar aquest dissabte, 2 de juliol, a la platja del Fòrum. Tal com informa el consistori, el festival no compta amb l’informe preceptiu i vinculant de la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat.

Segons l’Ajuntament, la promotora del festival, Live Nation, va presentar la documentació necessària per demanar l’informe fora de termini, el 22 de juny, i el mateix dia l'equip municipal la va remetre a la direcció general. La llei estableix que s’ha de presentar com a màxim 15 dies hàbils abans de l’inici de l’activitat; és a dir, abans del 10 de juny. "Malgrat això, l’Ajuntament de Sant Adrià, amb la voluntat que es pogués celebrar la setena edició del Barcelona Beach Festival, va fer la petició de l’informe a la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, i finalment l'ha denegat", afegeixen fonts municipals. El Barcelona Beach Festival, que va celebrar sis edicions de 2014 a 2019, per a 2022 proposava dotze hores de música electrònica de ball, amb artistes com Armin van Buuren, Don Diablo i Marshmello, entre d'altres.

En un comunicat, Live Nation no comparteix la versió municipal; de fet, la "nega rotundament", tot i que no especifica quin dia va lliurar la documentació als tècnics municipals. "Ha sigut l'Ajuntament de Sant Adrià qui va presentar la sol·licitud fora de termini, tot i tenir en el seu poder el projecte de l'activitat amb prou antelació", diu la promotora, que considera que la "denegació de la llicència sense causa justificada provoca un enorme perjudici". "Live Nation anuncia que no té més remei que interposar una querella criminal contra l'alcaldessa de Santa Adrià de Besòs, Filomena Cañete Carrillo, i contra la primera tinent d'alcaldia Ruth Soto García, i interposar també una reclamació de responsabilitat patrimonial davant l'Ajuntament pels danys econòmics i reputacionals fruit de la seva actuació", afegeix la promotora.

Per què és denega la llicència?

La clau de volta és qui assumeix la responsabilitat final en un esdeveniment per al qual s'han venut 25.000 entrades. Tal com explica a l'ARA l'alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, "per revocar la derogació de la llicència" es necessita "un informe favorable dels bombers": "la competència és d'ells", afegeix. Els bombers, és a dir, la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, no emeten cap informe perquè la documentació es va presentar fora dels "paràmetres indicats en l'article 23 de la Llei 3/2010" (fora de termini).

Tanmateix, la mateixa direcció general, que depèn del departament d'Interior, en un comunicat al qual ha tingut l'accés l'ARA, informa l'Ajuntament de Sant Adrià que "si les condicions tècniques previstes en l'edició actual del festival són les mateixes que les considerades i implantades en les edicions anteriors", els bombers poden "assumir que es garanteixen les condicions de seguretat en cas d'incendi, atès que per a les darreres edicions ja es van informar favorablement aquestes condicions". Segons Interior, i com que la documentació es va lliurar fora de termini, "correspon als serveis tècnics municipals la verificació documental de la coincidència de totes les mesures de seguretat previstes en l'edició actual respecte de les implantades en les edicions anteriors, atès que per a l'edició del 2022 no s'ha pogut valorar per part del personal de la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments cap documentació tècnica per no disposar de prou temps per poder efectuar la revisió adequada i emetre l'informe corresponent". Joan Delort, director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, en una carta enviada a Cañete, assegura que "no hi ha motiu" que impedeixi la celebració del festival, "llevat que" els serveis tècnics municipals "fossin coneixedors d'anomalies greus no esmenables en la planificació i/o previsió d'execució".

L'alcaldessa, però, no accepta aquesta proposta i insisteix que el festival només pot fer-se amb un informe favorable dels Bombers. "És cert que el promotor ha tardat a entregar la documentació i, per tant, té part de responsabilitat en tot aquest procés –admet Cañete–. Nosaltres hem intentat fins a l'últim moment que el festival pogués tirar endavant, però no podem donar la llicència perquè no tenim una certesa per garantir la seguretat dels usuaris del festival. Si passa res, hi ha responsabilitats penals, i aquestes serien contra l'Ajuntament i contra la meva persona".

Aquest divendres al vespre, la promotora Live Nation continuava venent entrades a la web del festival i mantenia obert el punt de recollida de polseres a les portes del recinte, com si res impedís que aquest dissabte es pugui celebrar el Barcelona Beach Festival. Live Nation no renuncia a la celebració del festival. Però si no aconsegueixen "una rectificació de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs" es veurà obligada a la cancel·lació del Barcelona Beach Festival. Si fos el cas, demanen "disculpes als artistes i als assistents", que rebrien "la devolució de l'import de les entrades".

Públic del Barcelona Beach Festival fent cua aquest divendres 1 de juliol per recollir la polsera que dona l'accés al festival
stats