Cultura 01/03/2018

Un ajuntament del País Valencià haurà de pagar 1.800 euros per haver penjat una bandera republicana el 14 d'abril

Un jutjat ha estimat el recurs del govern espanyol i ha imposat al consistori les costes del procés

Daniel Martín / Efe
2 min
Moment en el qual es despenja una bandera republicana a la façana de l'Ajuntament de Sagunt el passat 14 d'abril

ValènciaEl jutjat contenciós administratiu número 8 de València ha estimat el recurs de la Delegació del govern espanyol al País Valencià contra l'Ajuntament de Bunyol (Foia de Bunyol) per l'exhibició de banderes republicanes el passat mes d'abril en el marc de la commemoració del 86è aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola en considerar que aquesta actuació infringeix l'ordenament jurídic.

La magistratura ha imposat al consistori el pagament de 1.800 euros en concepte de costes pel procés judicial que es va iniciar arran del recurs contenciós administratiu interposat contra l'Ajuntament de Bunyol, i que el govern espanyol també va presentar contra vuit consistoris més. En concret, el desplegament de les ensenyes es va produir a les localitats d'Algemesí (Ribera Baixa), Barxeta (Costera), Benifaió (Ribera Alta), Bunyol (Foia de Bunyol), Paiporta (l'Horta), Tavernes de la Valldigna i Xeraco (la Safor), Sagunt (Camp de Morvedre) i Silla (l'Horta).

Les accions judicials es van presentar després que la Delegació del govern espanyol al País Valencià enviés una circular per advertir que acudiria a la via judicial contra els ajuntaments que exhibiren la bandera republicana, la qual cosa vulnerava la normativa que regula l'ús de símbols.

En aquesta carta se citava la llei 39/1981, sobre l'ús de la bandera espanyola i altres banderes, que remarca que als edificis consistorials la bandera d'Espanya ha d'estar "a l'exterior i ocupar un lloc preferent". Així mateix, es recordava que l'article 8.3 del decret 116/1994 de la Generalitat Valenciana indica que els consistoris "no poden enarborar com a pròpia una altra bandera que no sigui l'oficial" i que utilitzar una bandera no constitucional "vulneraria el principi de neutralitat i objectivitat que ha de regular l'activitat de les administracions públiques" d'acord amb l'article 103.1 de la Constitució i el 6.1 de la llei 7/1985 sobre les bases del règim local.

stats