Cultura 10/02/2021

Cultura aprova 23,7 milions d’ajudes i calcula la caiguda del sector en un 24%

Al teatre i al cinema, les pèrdues per la pandèmia arriben al 70%

ARA
2 min
La platea del Centre Cultural Terrassa amb el públic a distància

Enmig d'una pandèmia que ha ferit greument un sector que ja estava en crisi i sense haver resolt encara el problema de com fer arribar la cultura en viu a tothom, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha anunciat aquest dimecres un nou paquet de mesures, el primer d'aquest 2021, per al sector. Entre aquest gener i febrer s'han pressupostat 23,7 milions d'euros. Un terç es destinaran a compensar aforaments en equipaments escènics i musicals, amb una partida de 7,8 milions. Les companyies de teatre i música també es podran acollir a un subsidi per tancament forçós (4,4 milions) i els cinemes tenen una partida específica de 4 milions. Les cancel·lacions per motius mèdics tindran una línia compensatòria de 2,2 milions i la cultura popular –tancada des del març passat– podrà optar a ajudes per les despeses estructurals (800.000 en total). Els professionals sense cap altra ajuda mantindran el subsidi de 750 euros mensuals, que tornarà a atorgar Treball.

El cavall de batalla: la cultura com a salconduit

Però els problemes continuen i es poden agreujar perquè el confinament fa que molts espectacles o no es puguin fer o bé només hi pugui accedir part de la població pel confinament comarcal. Ponsa ha reconegut que no han pogut trobar encara la "fórmula" perquè la cultura serveixi de salconduit: "Aquest és el nostre cavall de batalla", ha dit.

Tanmateix, els desplaçaments o els horaris no són l'únic problema. "Les restriccions sanitàries obliguen, en aquests moments, a un 50% de l’aforament, però les sales necessiten un 66% de l’aforament per poder funcionar bé", ha reconegut el secretari general de Cultura, Lluís Baulenas.

Les pèrdues en el sector cultural, segons la conselleria de Cultura, són del 24%. El sector més afectat és el de les arts escèniques i el cinema, amb pèrdues que arriben al 70%. La consellera ha destacat l'impacte en la cultura popular que, a la pràctica, no ha pogut desenvolupar la seva activitat des de fa quasi un any. Segons Ponsa, aquestes dades refermen la necessitat del departament de mantenir les ajudes. Les anunciades aquest dimecres, ha dit Ponsa a pocs dies de les eleccions, no seran les úniques d'aquest any.

Des del setembre al desembre passat, durant la segona onada de la pandèmia, la conselleria ha aprovat línies de suport al sector de la cultura per valor de 51,2 milions d'euros. En total, ha atès 7.000 sol·licituds de professionals, empreses i entitats. No va ser fàcil posar en marxa les ajudes als professionals de la cultura, amb uns inicis una mica caòtics, però Ponsa ha volgut destacar que gairebé totes les ajudes de l'últim trimestre estan liquidades: "Hem intentat ser àgils no només buscant els recursos, sinó també fent-los arribar als destinataris".

stats