Teatre
Cultura 05/12/2022

Aina de Cos aborda l’assetjament i l’abús de poder a l'obra 'Les preposicions'

Es tracta d'una coproducció entre el Principal de Palma i El Somni Produccions

ARA Balears
2 min
La directora del muntatge Marta Aran i l'autora del text Aina de Cos.

PalmaEls episodis d'assetjament i abús de poder que va viure Aina de Cos "en un centre d'ensenyament superior per part d'un ensenyant" ha estat l'origen de l'obra Les Preposicions, que s'estrenarà aquest divendres a la sala Petita del teatre Principal de Palma. La dramaturga i actriu ha explicat durant la presentació del muntatge que van ser els "fets violents que deixen marca" i varen quedar molt temps dins seu el punt de partida del text teatral.

Tot i que varen passar ja fa temps, no va ser fins que es varen fer públics fets semblants a altres escoles, tant a Catalunya com a les Balears, que es va decidir a escriure l'obra. "Les preposicions parla de l'assetjament i l'abús de poder, però també de l'amistat, del pas del temps, de cinc dones reals que comparteixen un passat comú i estan construint, cada una com pot, el seu camí cap a la realització professional i personal cada una amb el seu bagatge", ha detallat.

Es tracta d'una coproducció del Principal amb El Somni Produccions, amb un text original de De Cos —que també és una de les intèrprets— i amb direcció de Marta Aran. A més de l'autora, també pujaran a l'escenari Alexandra Palomo, Alicia Garau, Marga López i Sofía Muñiz. A més d'aquest divendres 9 de desembre, també es representarà dissabte 10 i diumenge 11. A més, després de la funció del dissabte hi haurà un col·loqui 'Principal Plus' amb l'equip artístic.

Durant la presentació, la consellera insular de Cultura, Bel Busquets, ha posat l'èmfasi en el caire femení i feminista del muntatge. "És una obra escrita per una dona, dirigida per una dona i amb cinc actrius que posen en escena les circumstàncies vitals que poden tenir les dones una vegada superada la quarantena d'anys", ha apuntat. En aquesta línia també s'ha expressat el director del teatre, Josep R. Cerdà, que ha destacat "el fet d'estrenar un text contemporani, i, a més, d'una dona".

stats