Cultura
Cultura 24/08/2023

Fernando Gómez de la Cuesta: “Afegir el castellà als Ciutat de Palma és sumar possibilitats per a la creació”

Coordinador general de Cultura i Arts Visuals de l’Ajuntament de Palma

3 min
El coordinador general de Cultura, Fernando Gomez de la Cuesta

PalmaReivindica el seu perfil tècnic, tot i que sap que ara té una responsabilitat política. Fernando Gómez de la Cuesta (Còrdova, 1976), l’actual coordinador general de Cultura i Arts Visuals de l’Ajuntament de Palma, té al darrere una llarga trajectòria com a comissari i crític d’art contemporani. Va ser director del festival PalmaPhoto, ho ha estat en els darrers anys de la part d’art del festival Cool Days d’Artà i també ho va ser del Casal Solleric, càrrec del qual va ser cessat, només un mes i mig després, pel llavors regidor de Cultura, Llorenç Carrió. Gómez de la Cuesta no es va cansar de denunciar que aquella mesura era injusta i injustificada. Ara, en certa manera, reprèn aquell projecte. Així ho manifesta en aquesta entrevista.   

Vàreu ser director del casal Solleric quan un pacte d’esquerres governava Cort i ara l’equip de govern del PP us ha encomanat la tasca de coordinar les polítiques culturals de Palma. Són dues visions de la cultura ben diferents. Com ho duis?

— Ho duc molt bé. Sé que ara tenc un càrrec polític i ho assumesc, però jo no ho som, polític. M’han vingut a cercar per una trajectòria professional de més de vint anys. I des que vàrem començar les converses, vaig trobar un batle, Jaime Martínez, i un regidor, Javier Bonet, que tenen una sensibilitat extraordinària i em varen transmetre que la cultura i, sobretot, l’art serien un fort per a ells. I jo els crec.

Creieu que el turisme i la cultura s’han de pensar plegats?

— Crec en la qualitat i la construcció cultural. Veig positiu cercar els diferents públics del context i també interessar els que ens visiten. La cultura és sumativa i ha de créixer en totes les direccions. Si és estimulant, ho serà per a tothom. 

El regidor Javier Bonet va dir que té el model de Màlaga com a referent. Això és molts de museus, molta exposició internacional i molt poca feina amb la ciutadania. Ho veis així per a Palma?

— Jo crec que hem de fixar un model propi per a Palma. El de Màlaga té coses positives, però crec que el de Palma ha de tenir més en compte el context propi. Hem d’integrar el talent local, cercar talent i dotar-lo de mitjans.  

Cort tindrà més pressupost per a Cultura? Deveu preparar pressupostos ara.

— Esper que hi hagi un augment del pressupost destinat a Cultura. Ara, l’objectiu fonamental és revitalitzar el Solleric, amb equip humà, les millores a l’edifici que calguin i pressupost suficient. 

Qui dirigirà el Solleric? Hi haurà un concurs?

— Jo som el director del Solleric i m’hi sent del tot legitimat. Recuperaré el projecte que no es va poder desenvolupar fa set anys, quan vaig guanyar un concurs amb un jurat d’experts i no vaig tenir la confiança política per desenvolupar-lo. Hi ha moltes coses en aquell projecte que encara són prioritats.  

Pensau que fer un museu a Gesa és possible i necessari? Bonet ha parlat d’un museu franquícia. Franquícia de qui? Ja està compromès?

— Es fa feina en aquesta possibilitat, però encara no hi hem entrat a fons. Que hi hagi un museu és millor que tenir aquest edifici tancat i degradant-se. I si s’hi pot convertir, en museu, mitjançant capital privat i que sumi qualitat a la ciutat, ho veig positiu.

Els premis Ciutat de Palma literaris varen néixer el 1955 per donar suport a la creació en català. Des del 2004, quan governa el PP, s’hi afegeix el castellà. Ara també. Com ho defensau?

— Pens que incorporar el castellà als Ciutat de Palma és sumar possibilitats i recursos per a la creació cultural. S’hi han afegit dos premis més, amb una nova dotació econòmica. Hi havia un compromís electoral del Partit Popular i s’ha complit de la manera menys agressiva possible. Mantenim la dotació dels premis en català i n’obrim dos més. Són oportunitats per a més gent, tots coneixem creadors del nostre context que escriuen en castellà. Quan tens la responsabilitat, has de tenir en compte tota la població. 

Què farà l’Ajuntament de Palma amb la participació que té a l’Institut Ramon Llull? La mantindrà o en sortirà?

— És un tema que encara no hem tractat en profunditat.

El vostre perfil professional és d’arts visuals. Heu dit que el batle i el regidor hi tenen un especial interès i sovint us hi referiu en aquesta conversa. Tindrà l’art una prevalença en aquest mandat?

— La cultura és multidireccional i ha de créixer en totes les direccions. S’han de fer plans estratègics en tots els àmbits. I des de l’acció pública s’ha de repartir joc entre els distints agents culturals que darrerament no han tingut gaires possibilitats de desenvolupar la seva feina en l’àmbit públic. Hem d’estimular el talent i integrar-lo.   

stats