DIVULGACIÓ
Cultura 22/06/2017

Com va actuar l’Ajuntament de Palma durant les plagues de pesta o còlera?

L'Arxiu Municipal de Can Bordils publica 'Sanitat Municipal. Fons arxivístic Benet Pons i Fàbregues: 1714-1930', de Roser Mir i Maria del Carme Fernández

M. M.
2 min
Presentació del volum 4 de 'Sanitat Municipal. Fons arxivístic Benet Pons i Fàbregues: 1714-1930' a Can Oms.

PalmaCom va actuar l’Ajuntament de Palma durant les plagues de pesta o còlera que hi va haver durant el període històric comprès entre 1714 i 1930? Quines infraestructures sanitàries hi havia a Ciutat durant cada un d'aquests 216 anys? Aquestes preguntes ara tenen resposta gràcies a l’Arxiu Municipal de Can Bordils, que acaba d'editar dins la sèrie menor 4 de la col·lecció Rúbrica el volum 'Sanitat Municipal. Fons arxivístic Benet Pons i Fàbregues: 1714-1930', estudiat per Roser Mir i Maria del Carme Fernández.

L’obra recull els fons de documentació municipal que va catalogar Benet Pons i Fàbregues, qui fou l’arxiver des de 1895, cronista a partir de 1896 i secretari de Cort entre 1909 i 1912. De tot el fons, que té uns 24.000 registres, les autores s’han centrat en la part de la sanitat municipal.

En el volum, es pot consultar documentació relativa a sanitat municipal, com les actes i els informes de la Junta Municipal de Sanitat, documents referents a embarcacions que arriben al port de Palma, cordons sanitaris, quarantenes, dades diverses sobre les tripulacions i també crema de mobles i altres propietats amb motiu de malalties infeccioses, vacunacions, funcionament, obres i neteja de la font de la vila, que subministrava l’aigua a Ciutat, i fins i tot documents relacionats amb la sanitat mortuòria i els cementeris (trasllats i enterrament de cadàvers, construcció i subhastes de sepultures, etc.).

Gestió de la sanitat

La publicació inclou 1.113 registres que aproximen el lector a la gestió i regulació que sobre assumptes de sanitat feren els successius consistoris. L’obra vol comprendre millor els anys en els quals la salut i la higiene esdevingueren valors i elements de dignificació social i l’expressió d’un anhel d’ampliació dels drets dels ciutadans.

La col·lecció Rúbrica publicada per l’Arxiu Municipal de Palma té com a objecte, entre d’altres, la difusió dels fons documentals que s’hi custodien. S'hi han publicat 26 números que abasten temes tan diversos com els fons bibliogràfics i arxivístics de l’erudit Gabriel Llabrés, l’enderrocament de les murades, la font de la Vila, el castell de Bellver, el betlem tradicional mallorquí, el cardenal Despuig, l’Arxiduc i l’homenatge a l’arxiver P. de Montaner que es va jubilar l’any 2015.

stats