FOTOGRAFIA
Cultura 27/09/2014

Toni Catany, en els ‘Altars profans’

Llucmajor obre dilluns la primera exposició del fotògraf organitzada per la fundació que du el seu nom

Ara Balears
3 min
LA MEMÒRIA D’UNA VIDA 
 L’exposició Altars profans mostra com el fotògraf va compondre la memòria dels llocs viscuts i 
 Viatjats en natures mortes i altars, com el de la imatge: Natura morta #133, 11/2012.

Llucmajor“A l’expo Agua al desnudo he presentat la foto L’home velat. L’home velat és una foto de fa anys que ara he recuperat, perquè en vaig fer una ampliació digital a Caracas. És un home nu cobert per un vel, que s’ha aferrat, amb l’aigua o la suor, al cos, i on s’endevinen una mà reflectida al fons brillant, una taca vermella i taques d’aigua... És l’home velat, però l’altre dia se’m va ocórrer un altre títol, molt més suggerent: La flor romanial. Aquest títol no és descriptiu, fa tornar la foto encara més misteriosa. Com fa una estona he anotat, ‘la poesia comença allí on neix el misteri’. La flor romanial és la flor de la rondalla del mateix títol. Era una de les rondalles preferides de les que em llegia el pare, a l’hivern, al costat del foc. La flor romanial és una flor imaginada, impossible, miraculosa, perquè ho cura tot, fins i tot ressuscita els morts”.

Toni Catany (Llucmajor, 1942 - Barcelona, 2013) va deixar aquestes paraules manuscrites en un del centenar de quaderns de notes que guardava a ca seva. Amb aquest escrit i també amb la fotografia La flor romanial, s’inicia el recorregut per Altars profans, la mostra que s’inaugura dilluns a les 18 h al claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor.

La darrera sèrie creativa

En la presentació de la mostra, Antoni Garau, marmessor del llegat de Toni Catany juntament amb Miquel Bezares i vocal de la fundació que du el nom del fotògraf, destacà que la que s’exhibeix “és la darrera sèrie creativa de Toni Catany. La va presentar a Brussel·les, l’anava a inaugurar a Barcelona quan va morir i es va obrir pocs dies després, i està bé que la darrera exposició que ell preparà en vida sigui precisament la primera que organitza la Fundació Toni Catany”.

Fins a 32 fotografies fetes entre 2009 i 2013 formen a Altars profans la mirada exquisida de l’artista sobre el món. Natures mortes i altars profans, en color i en blanc i negre (tiratges al carbó platí/paladí que donen unes qualitats extraordinàries), “a totes hi és present la memòria de Toni Catany. Hi són Barcelona, Llucmajor, Mallorca, Veneçuela, el Marroc o l’Índia, entre altres llocs de Catany. Hi són les papallones, les flors, els cargols o les estàtues. Aquesta és una exposició fonamental per entendre el món de Toni Catany”, manifestà Antoni Garau, qui demà a les 21 h farà el pregó de Fires a l’Ajuntament de Llucmajor: Record de Toni Catany.

L’exposició Altars profans, que es podrà visitar fins al 29 de gener, és la presència permanent d’una sèrie d’actes que organitzen l’Ajuntament de Llucmajor i la Fundació Toni Catany. “Els llucmajorers devem un homenatge a Catany, i aquest serà el punt de partida per fer al nostre poble cultura en majúscules, amb la creació del Centre Internacional de Fotografia a Llucmajor”, afirmà el batle, Joan Jaume Mulet.

De crear-se el centre, podria allotjar uns 60.000 negatius, un milenar de fotografies vintage, més de 3.000 còpies en paper de Toni Catany, més la col·lecció que el llucmajorer feia d’altres fotògrafs, una biblioteca especialitzada, les lectures de Catany, una col·lecció tèxtil i, entre d’altres, els objectes que surten a les seves fotos. “Tenim un tresor que Toni Catany volia que fos per a la seva fundació i l’hem de saber cuidar, administrar, posar en valor i difondre’l”, digué el president de la Fundació Toni Catany, Miquel Bezares.

stats