Cinema
Cultura 02/06/2013

'The act of killing' guanya el premi a la millor pel·lícula de DocsBarcelona

Apadrinat per Werner Herzog, el documental explica, amb el testimoni d'un lider dels esquadrons de la mort, el genocidi de més d'un milió de persones a Indonèsia

Ara
2 min

Barcelona'The act of killing' ha obtingut el premi a la millor pel·lícula de la setzena edició de DocsBarcelona, dotat amb 5.000 euros. El jurat ha reconegut "la seva força colpidora i l'estil diferenciador amb que es denúncia un tema malauradament tant actual com és la tortura i l'assassinat en un règim totalitari". El seu director, el danès Joshua Oppenheimer, va treballar durant més d'una dècada a Indonèsia amb les milícies i els esquadrons de la mort liderats per Anwar Congo, amb l'objectiu d'explorar la relació entre la violència política i l'imaginari col·lectiu. Els botxins no hi són per donar testimoni, el que volen és esdevenir estrelles dels seus gèneres cinematogràfics favorits: gàngster, western i musical. Ells escriuen els guions, ells s'interpreten i juguen a ser les seves pròpies víctimes. El resultat és un documental extraordinari, apadrinat pels productors Werner Herzog i ErrolMorris, que trasllada una visió esfereïdora i en primera persona d'un genocidi amb més d'un milió de víctimes. Un viatge pels records i la imaginació dels autors no penedits i del règim espantosament banal de corrupció i impunitat en el que habiten.

De la secció oficial de DocsBarcelona, el jurat també ha distingit la producció catalana 'Bajarí', d'Eva Vila, amb una menció especial, per "reivindicar la Barcelona mestissa, per la bellesa deles imatges i pel magnífic descobriment de la Karime Amaya i Mercedes Amaya", besnebodes de Carmen Amaya.

El Premi Nou Talent, dotat amb una estatueta, ha anat també per unanimitat a la producció xilena 'El salvavidas', òpera prima de la directora Maite Alberdi, de la qual el jurat ha destacat "la seva aproximació distant i minimalista a la quotidianitat d'una platja xilena i el retrat dels seus protagonistes".

El vot dels espectadors adolescents de la secció Kids & Teens ha atorgat el Premi Teens & Docs a la producció catalana 'En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson', dirigida per Roger Soldevila, Isaac Martínez, i Josep Parés. El documental narra la peculiar història de Neil Harbisson, un noi que pateix d'acromatisme, només hi veu en blanc i negre. El Neil es converteix en el primer cyborg del món quan l'implanten un Eyeborg al cervell que li permet traduir els colors a sons, és a dir, escoltar els colors. El documental, a més, compta amb una web interactiva per poder experimentar la vida com l'experimenta el Neil.

El premi del Públic ha estat per l'equatoriana 'Con mi corazón en Yambo' de María Fernanda Restrepo, i que explica la recerca dels germans de la directora. El 1988 van ser segrestats, torturats i assassinats per la policia equatoriana.

stats