El Programa de Cultura Jueva destacarà el paper de la dona en la història jueva i xueta

A més, hi haurà un cicle de cinema que inclourà dues estrenes a Mallorca: 'El viaje de Fanny' i 'Cartas de Berlín'

A més de cinema, música, rutes guiades pel Call, taules rodones i conferències, enguany el Programa de Cultura Jueva destacarà el paper de la dona en la història jueva i xueta. Aquest dijous s'ha presentat el programa d'activitats, que tindran lloc entre el mes de setembre i octubre.

La coordinadora general de Cultura, Francisca Niell, ha dit que l'objectiu del programa és mantenir viu el llegat cultural jueu de Palma i que enguany volen destacar el paper de la dona en la cultura i la història jueva, per això, "és la gran protagonista del mes d'octubre". 

Albert Bonnín, president de Memòria del Carrer, també ha destacat el paper de la dona xueta des de les conversions fins a la seva assimilació a mitjan del segle passat, un dels punts claus del programa
d’enguany, segons informen en un comunicat. "La dona xueta ha tingut un paper paral·lel al de la dona mallorquina, ja que les cultures estaven interconnectades. Eren les persones que ensenyaven les oracions i ritus de la cultura jueva als descendents", ha assegurat. 

Jacqueline Tobiass, de l'Institut Cultural de Relacions Balears-Israel, ha destacat la importància d’aquestes jornades perquè "reforcen i recorden que a les Illes està documentada la presència de la comunitat jueva des del segle V, tot i que els historiadors estan d’acord que haurien arribat devers el segle I".

A més de destacar el paper de la dona, la programació també ofereix el cicle de cinema 'El món jueu i el cinema', que inclou quatre pel·lícules, dues de les quals són estrenes a Mallorca: El viaje de Fanny i Cartas de Berlín. El primer film es projectarà a les Voltes i la resta, en aquesta ocasió, al cine Augusta.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF