Cultura 13/07/2020

El Principal presenta una temporada amb rècord de produccions

El teatre públic ha programat fins al gener més de 50 espectacles de teatre, dansa, música i circ

Elena Navarro
4 min
El Principal presenta una temporada amb rècord de produccions i centrada en temàtiques social

PalmaEl teatre Principal ja ha revelat els títols que ompliran els escenaris de setembre a gener. Una temporada que està travessada per la reflexió sobre temàtiques contemporànies i amb un rècord de produccions i coproduccions que el teatre impulsa per enfortir el sector en la crisi derivada de la pandèmia. En total, 55 espectacles de teatre, dansa, circ i música, alguns dels quals són reprogramacions d'aquells que s'havien de veure a la primavera i amb l'estat d'alarma no va ser possible.

Amb un intent d'atreure més ciutadans a gaudir de les arts escèniques, han organitzat la temporada per seccions o paraules clau, com ara Principal 'radical', amb obres més arriscades i de nous llenguatges; 'social', amb temàtiques que connecten directament amb les realitats actuals; 'turisme', amb espectacles que reflexionen sobre la principal activitat econòmica de les Illes i les seves conseqüències; o 'km 0', que són espectacles de producció local. En concret, fins al gener, es podran veure 10 de les 23 produccions i coproduccions pròpies.

Així, considerades 'radicals', hi ha obres com Así bailan las putas, de Júlia Bertran, autora de M'estimes i em times; la producció Hexe, amb Concha Vidal, una peça de dansa que reflexiona sobre la persecucció a les bruixes de Mallorca; Els Ocells, de la companyia catalanomallorquina La Calòrica; o Ricardo III, una revisió del clàssic de W. Shakespeare, amb direcció Miguel del Arco i produïda per la companyia Teatro Kamikaze. A la vegada, Ricardo III forma part d'un cicle sobre Shakespeare, amb les peces Hamlet, de Projecte Ingenu; les Reines de Shakespeare, una cooproducció amb el Principal de Maó i La Clota, i Sueño de una noche de verano, adaptada i dirigida per Alfonso Palomares.

Una obra km 0 obrirà la temporada, i es tracta d'un microteatre de la mà dels dramaturgs Mar Pla, Marta Barceló, Miquel Mas i Sergio Baos. El director del teatre, Josep Ramon Cerdà, ha explicat que el microteatre a l'illa neix després de la darrera crisi i impulsa nous llenguatges i formats, i aquesta funció és una manera de "retre-li homenatge". Hi haurà altres propostes: la lectura dramatitzada de La brigada invisible, resultat de la residència de Rafel Gallego i Laura Marte; Clitemnestra, la casa dels noms, dirigida per Agustí Villaronga; Els condemnats, de Baltasar Porcel i adaptada i dirigida per Baos; Una galaxia de luciérnagas, de la menorquina Aina Tur, o El combat del segle, de Denise Duncan i coproduïda amb el Festival Grec, la Sala Beckett i el Centre Dramàtic Nacional, entre d'altres.

Altres obres reconegudes

A banda de les ja citades, destaquen en l'extensa temporada altres peces de trajectòria reconeguda com la versió d'Àlex Rigola de La gavina, de Txèkhov; T'estimo si he begut (5 de desembre), una proposta de Dagoll Dagom, La Brutal i T de Teatre; La excepción y la regla de Bertolt Brecht, versionada per La Extraña Compañía i interpretada, entre d'altres, per Alba Flores; Pedro Páramo, un muntatge sota la direcció de Mario Gas i amb Vicky Peña i Pablo Derqui com a intèrprets, i la tragicomèdia Divinas palabras, de Valle Inclán, una producció del Centro Dramático Nacional.

En l'àmbit familiar i educatiu, el Principal col·labora amb el Festival de Teresetes i acull l'espectacle multidisciplinari 2062, de Karla Kracht & Andrés Beladiez, i Història d'un mitjó amb La Canica Teatro de Títeres. Destaquen també obres com ara Dados, de Ventrículo Veloz, que narra les dificultats de ser adolescent, sumades a les de ser trans; l'espectacle de circ Peix, d'Hotel Iocandi, amb una mirada crítica sobre els efectes del turisme en l'entorn marí; o Amour, una obra dirigida al públic familiar que parla sobre l'homsexualitat femenina.

Pel que fa a la temporada d'òpera, la primera obra serà La flauta màgica, de W.A. Mozart, que es complementarà amb el concert didàctic La flauta encantadora, de Vega Escribano. Segons ha explicat Cerdà, aquesta serà la lògica de la temporada d'òpera, que sempre aniran acompanyades d'un altre espectacle que doni context, amb la voluntat de cercar nous públics. Una altra novetat és que la temporada no es comprimirà en tres mesos, sinó que s'allargarà durant tota la temporada. En l'àmbit musical, el Principal continua amb la col·laboració amb la televisió pública balear i oferirà concerts a la sala Petita. Pistola, Marala trio, Salvatge Cor i Ferran Palau i Maria Jaume seran els artistes que pujaran a l'escenari del setembre al gener.

Per últim, el director ja ha avançat una trentena d'espectacles fins al juliol, als quals se n'hi sumaran una vintena mes. Segons ha explicat, prefereixen esperar a presentar la temporada fins a l'estiu per possibles imprevistos provocats per la pandèmia. Dels espectacles fins al gener, aquesta setmana ja se'n posaran les entrades a la venda; i dels de gener a juliol, s'hi posaran per desembre.

Es preveu que a l'estiu l'aforament sigui del 75%, però sense distància mínima a l'interior, cosa que permetria augmentar considerablement l'aforament que hi ha actualment. Això sí, el públic haurà de dur mascareta i la distància entre grups de seients serà al més gran possible. Per a obres que esgotin les entrades, hi haurà la possibilitat de veure-les en streaming per 5 euros. El teatre s'ha preparat amb aquest equipament també per si, a causa de la crisi sanitària, s'hagués de reduir dràsticament l'aforament.

stats