Cultura 26/09/2019

Patrimoni recupera un centenar d'àmfores del vaixell romà enfonsat a Can Pastilla

Els investigadors creuen que l'embarcació es va enfonsar fa uns 1.700 anys per algun problema tècnic i no per un temporal

Ara Balears
2 min

PalmaEls tècnics d'arqueologia del Museu de Mallorca duran a terme durant cinc mesos el procés de dessalinització d'un centenar d'àmfores extretes del vaixell romà enfonsat a Can Pastilla, que es va trobar al juliol. L'arqueòleg subaquàtic de l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) Sebastià Munar, ha explicat aquest dijous en una roda de premsa que les àmfores d'aquest vaixell estaven perfectament col·locades al celler, de manera que els investigadors creuen que l'embarcació es va enfonsar fa uns 1.700 anys per algun problema tècnic i no per un temporal.

Un equip d'arqueòlegs subaquàtics i restauradors del Consell de Mallorca, la Guàrdia Civil i tres bussos de l'Armada varen col·laborar en les tasques d'extracció del material. Primer es va retirar l'arena del seu voltant i després es varen extreure les àmfores de l'aigua amb l'ajuda d'una xarxa. L'equip va traslladar el material extret fins al dipòsit de Son Tous del Museu de Mallorca per a la seva posterior anàlisi i treball de consolidació i recuperació, que en principi es farà en els propers cinc mesos, segons ha informat Munar.

Imatge dels treballs d'exctracció

A més, ha comentat que també s'han trobat restes vegetals al costat de les àmfores que, segons les primeres anàlisis, corresponen a sarment, un material que es feia servir en l'època romana per esmorteir la càrrega que aquests vaixells transportaven en els seus cellers. L'arqueòleg ha assegurat que les àmfores tenen uns gravats sobre la superfície que permetran obtenir informació exacta sobre l'oli, el vi i altres mercaderies que transportava el vaixell o quins agents estaven implicats en aquest procés d'intercanvi comercial a la Mediterrània.

"Una part del material no s'ha pogut recuperar en aquesta primera intervenció perquè estava molt fragmentat", ha assenyalat Munar, si bé la majoria s'ha pogut extreure per a la seva recuperació, conservació i exposició. Per la seva banda, la directora insular de Patrimoni de la institució insular, Kika Coll, ha destacat que, "de moment, és important tenir cura del procés de manteniment" d'aquestes àmfores fins que el seu departament decideixi on s'exposarà el material trobat davant la costa de Can Pastilla.

Imatge de les àmfores

El vaixell, que data d'entre els segles III i V dC, transportava unes cent àmfores amb oli i vi des del sud de la Península cap al port de Roma quan es va enfonsar davant la costa de Palma, ha apuntat la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets.

stats