Cultura 05/12/2019

Mireia Sallarès, Joan Morey i Tonina Matamalas, plats forts de la programació del Solleric per al 2020

La directora del museu, Aina Bauzà, ha presentat aquest dijous dematí la seva proposta, que dona un pes important a la mediació i vol generar pensament crític

Elena Navarro
4 min
Joan Morey en un dels espais expositius del Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats

PalmaLes exposicions individuals dels artistes Mireia Sallarès, Joan Morey i Tonina Matamalas són les grans apostes de la programació per al 2020 del Casal Solleric, que ha presentat aquest dijous dematí la seva directora, Aina Bauzà, acompanyada pel regidor de Cultura, Antoni Noguera. En total, s'han presentat set exposicions entre individuals i col·lectives fins al gener del 2021, a més del Premi Ciutat de Palma -encara per revelar- i els dos comissariats que s'escolliran per convocatòria de contractació pública.

Els criteris a l'hora de dissenyar la proposta han estat, sobretot, que el contingut "generi pensament crític a través de l'art contemporani", ha explicat Bauzà. "També que hi hagi debat, que el carrer pugui entrar al Solleric", ha afegit, tot destacant la "gran qualitat" dels artistes presents a la programació.

Exposicions individuals: Cos, úter i amor

La primera exposició individual és Col·lapse. Màquina cèlibe Joan Morey, que estarà a la planta noble –dedicada ara a artistes de trajectòria mitjana– del 29 de gener al 3 de maig de 2020. Serà la primera mostra retrospectiva que es fa a les Balears de l'artista mallorquí resident a Barcelona i presenta una panoràmica dels projectes que abasta del 2007 al 2017, amb una obra principal: Cos social. Lliçó d'anatomia (2017), centrada en l'instrument principal del llenguatge de la performança: el cos.

A més, s'activarà una performança en viu dins les sales de la casa possible del Casal Balaguer. També s'han previst projectes de mediació per a alumnes d'estudis superiors i Secundària. La exposició està comissariada per Max Andrews i Mariana Cánepa Luna i produïda per la Direcció General d'Arts Visuals de Cort, amb el suport del Centre d'Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats, la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona.

La següent proposta individual ve de la mà de Tonina Matamalas, amb Úter, que estarà del 18 de gener al 10 de maig a l'espai Dipòsit, que vol ser un espai de connexió amb allò públic, amb la ciutat. L'artista planteja abordar l'úter més que com un òrgan, com un espai simbòlic. Perquè "controlar l'úter (qui pot parir i qui no) i qui té accés al propi cos resulta una peça clau per garantir la reproducció no tant sols biològica sinó també del sistema", explica l'artista en la descripció de la mostra. Aquesta exposició és "un dispositiu de mediació en si mateixa", ha explicat Bauzà. Perquè la instal·lació convida a diferents col·lectius i persones vinculades als feminismes, LGTBIQ, persones de l'àmbit sanitari, 'bruixes', etc. a participar-hi, de manera que l'espai s'anirà transformant durant els mesos que allotgi la mostra.

Imatge de la presentació de la programació

Per últim, Mireia Sallarès en procés, comissariada per Joana Massó, estarà a la planta noble del 17 de setembre al 6 de gener de 2021 i serà un recull dels seus treballs, que inclouran Las muertes chiquitas i Com una mica d'aigua al palmell de la mà. L'exposició està en procés de conceptualització i estarà concebuda expressament per a la planta noble i anirà acompanyada d'un extens programa d'activitats que reflexionarà sobre l'amor des del feminisme, segons ha explicat la directora. Sallarès és una de les artistes contemporànies més importants del panorama nacional, amb un clar compromís social i polític. Les seves obres posen l'accent en col·lectius de dones i en històries reals de persones d'arreu del món, sovint vinculades a qüestions d'estrangeria i d'adaptació a contextos aliens.

Una altra mirada a l'art objectual

L'abril i el maig del 2020, la planta baixa del Solleric acollirà Tocar-se i desplaçar-se, comissariada per Jordi Pallarés. Un projecte experimental que vol prendre consciència sobre la importància del cos a la ciutat. Ballarins, coreògrafs i investigadors treballaran amb Pallarès, i faran un projecte que reflexioni sobre el paper de les persones al carrer quan el cos es mou, es deixa endur i interpel·la amb tot el que hi ha i hi passa.

Una altra col·lectiva serà L'objecte del vincle, en què participen artistes estatals, internacionals i locals. En aquesta línia, la directora de l'espai ha assegurat que considera molt important "col·locar artistes locals en exposicions internacionals". La mostra, comissariada per Oriol Fontdevila, agrupa projectes artístics que intervenen en els modes de vida en comú a partir de ponderar l'activitat dels objectes. "És una exposició totalment objectual però amb una nova mirada: des del medi ambient, feminisme, efectes del colonialisme, etc.", ha assenyalat Bauzà. A més, hi haurà projectes que es treballin amb comunitats de la ciutat, amb processos de mediació per fer un objecte que formarà part de l'exposició.

'Fantasma '77': sobre la memòria històrica

Fantasma '77 té com a objectiu reflexionar àmpliament sobre la constitució de la memòria pública del dictador Franco en l'espai públic de la democràcia, sobretot a partir de la simbologia. El projecte expositiu, comissariat per Matteo Guidi, Jorge Luis Marzo i Rebecca Mutell, consisteix a interpel·lar aquesta simbologia amb l'evolució jurídica i política de les lleis de memòria històrica a l'estat espanyol. Estarà a la planta baixa del 10 de setembre al 29 de novembre.

Finalment, tanca la programació la darrera edició del BOX 27, de Tolo Cañellas, que uneix quatre artistes locals i de fora de les Balears. Aina Bauçà ha explicat que "és un projecte que m'agrada" però que "ja té molts anys" i la seva intenció és "obrir l'espai a altres continguts". S'editarà un catàleg d'aquesta mostra de clausura.

A més d'aquestes propostes, el Solleric acollirà el projecte del premi Ciutat de Palma d'Arts Visuals a la planta baixa i l'entresol del 20 de gener al 29 de març, que se sabrà el mateix mes de gener. També hi haurà les dues exposicions del comissariat escollit en la convocatòria de contractació de projectes (maig-agost 2020, setembre 2020 - gener 2021).

El pressupost de què disposa per a aquest any el Solleric és de 333.000 euros, 40.000 euros més que l'any anterior. En aquesta línia, Noguera ha destacat l'augment del 15% de la seva regidoria. S'ha mostrat "satisfet" amb la programació i l'antelació amb què s'ha preparat. Ha subratllat el "concurs impecable" que es va fer per escollir la directora, i la redacció del codi de bones pràctiques.

stats