Publicitat
Publicitat

ART I POESIA

Avui comença una nova edició del festival de poesia de la fundació

Fundació Palau: el museu del poeta alquimista i picassià

La conferència Josep Palau i Fabre, lector de Maragall obre avui una nova edició del festival de poesia organitzat per la fundació del poeta a Caldes d'Estrac, que ha remodelat el seu itinerari expositiu.

Després de la renovació a la qual va ser sotmesa a la tardor, la Fundació Palau representa molt més que l'admiració del poeta per l'artista malagueny. Des d'aleshores explica, també, la trajectòria de Josep Palau i Fabre (1917-2008). El crític literari Julià Guillamon i Perejaume, artífexs d'aquest canvi de rumb, han inclòs en el discurs museogràfic, a més de la seva col·lecció d'art, la biografia del poeta. El recorregut parteix de l'ambient familiar modern i cosmopolita en què va créixer l'autor de Poemes de l'alquimist a i desemboca en les obres de Miquel Barceló que l'estudiós i poeta va reunir en els últims anys de la seva vida. A la segona planta de la Fundació, els Picasso de Palau i Fabre coronen els diferents àmbits.

Del pare del poeta, Josep Palau i Oller, hi ha unes pintures que els mostren com un pintor més aviat academicista, però com a dissenyador de mobiliari i de teles va importar a Catalunya les tendències internacionals de les primeres dècades del segle XX. També va dissenyar joguines, una de les quals, Ciril·lo , està exposada. Aquesta petita joguina de fusta es pot veure com un precedent de les que va crear Joaquim Torres i García més endavant.

Precisament, la primera obra de la col·lecció de Palau i Fabre és de l'artista uruguaià. El poeta li va demanar al seu pare, que ja tenia una pintura noucentista de Torres i García a la seva col·lecció, que li comprés Composició constructivista, del 1931. A més d'aquesta obra, l'exposició inclou altres obres singulars, com Maternitat amb gallines i Tres dones mig nues -dos dibuixos de Juli González adquirits recentment per la Fundació- i La caiguda de Barcelona , l'únic exemplar d'aquest gravat de Le Corbusier que hi ha en una col·lecció catalana. Palau i Fabre va tenir molt interès a aconseguir-ne un exemplar.

Aquestes obres reflecteixen l'esclat de la Guerra Civil i el compromís polític de Palau i Fabre. Exiliat a París va promoure un document de rebuig, signat per intel·lectuals i escriptors com Albert Camus i John Dos Passos, per criticar l'entrada de l'Espanya franquista a l'Organització de les Nacions Unides.

L'àmbit dedicat a Picasso, la gran passió intel·lectual de Palau i Fabre, atresora des d'obres que el malagueny va realitzar durant els seus anys d'estudi a la Llotja fins a un teatret que va fer per a la seva filla Maia amb un paquet de tabac. Va ser ella mateixa, amiga del poeta, qui el va donar a la Fundació, juntament amb un bust de fang que li va fer l'escultor Joan Rebull quan era una nena. I encara hi ha lloc per a més sorpreses: poc abans de morir, Palau i Fabre va comprar un dels escassos exemplars del gravat de Picasso del 1905 conegut com Salomé .

Fidel a les activitats literàries que li agradava organitzar a la Fundació al mateix Palau i Fabre, el festival de poesia, amb més de vint activitats, que comença avui també retrà homenatge al poeta Joan Maragall, de qui es presenta demà una ruta literària per Caldes.

Els llibres que ens fan grans