Cultura 29/06/2020

'Circulació perifèrica', una mostra dels 15 anys de residències artístiques a la galeria Addaya

L'exposició, comissariada per Pilar Rubí, es podrà visitar al centre cultural Sa Nostra fins dia 4 de setembre

E. Navarro
2 min
Imatge de la inauguració de 'Circulació perifèrica', aquest dilluns al Centre Cultural Sa Nostra

PalmaLa galeria Addaya d'Alaró va tancar les portes l'any passat i posà fi a 15 anys de residències artístiques. Ara, un tast de l'art creat en aquest espai forma part de l'exposició Circulació perifèrica, comissariada per Pilar Rubí, que s'ha inaugurat aquest dilluns al centre cultural Sa Nostra i es podrà visitar fins dia 4 de setembre. És la primera mostra del Consell de Mallorca després de l'estat d'alarma.

Durant aquests 15 anys, l'emblemàtica galeria ha apostat per l'art emergent i ha donat espai a la creació d'un centenar d'artistes emergents. Durant l'estada, hi varen deixar una obra creada en la residència i, amb el temps, se n'ha configurat una col·lecció. "Són microhistòries que parlen de la nostra contemporaneïtat, de problemes que ens afecten a tots", diu Pilar Rubí. L'exposició està formada per una selecció de 50 obres d'artistes de països com Xile, Bolívia, França i la Xina, entre molts altres.

Es toquen qüestions molt diverses, la majoria centrades en temes socials com les economies, la crisi del sistema democràtic i la relació entre poder i capital, però també hi ha altres obres amb el focus en l'experimentació formal. En definitiva, petites històries independents, fetes des d'una "visió global i amb una relació amb Alaró o Mallorca pel que van viure en la residència", assenyala la comissària. Nom Circulació perifèrica perquè les estades artístiques han creat un flux d'artistes internacionals que han creat a l'illa. "Han conegut Mallorca a través d'Alaró, que és la perifèria d'una perifèria", afegeix.

Les obres estan ordenades a partir de quatre direccions possibles. 'Narratives de la figuració' és un espai on hi ha la recerca de camins nous, on apareixen escenaris, paisatges i retrats que funcionen com a fotogrames de diverses trames; 'La forma com a excusa', que és un recull de plantejaments experimentals en clau conceptual, que transiten per la indefinició com a via de recerca a través de diferents llenguatges; 'Terres rares', una selecció d'obres que posa el punt de mira sobre problemàtiques inherents al postcapitalisme, i 'Quan el global explora el local', que són peces que tenen com a nucli els paisatges i habitants d'Alaró.

Els artistes

Aggtelek, Ishola Akpo, Keila Alaver, Ana Alenso, Tamara Arroyo, Juan Baraja, Ronda Bautista, Sergio Belinchón, Misha Bies Golas, Ángela Bonadies, Mit Borrás, Claudio Correa, David Crespo, Ting Ting Cheng, Jennis Li Cheng Tien, Javier Chozas, Alejandra Freymann, Radamés Juni Figueroa, Jorge Fuembuena, Félix Fernández, Jorge García, Fermín Jiménez Landa, Diana Larrea, Julia Llerena, Carlos Maciá, Maíllo, Nacho Martín Silva, Adrián Martínez, Rosell Meseguer, Ruth Morán, Santiago Morilla, Opavivará!, Jaume Orejuela, Mari Ota, Chloé Piot, Tomás Pizá, Mariana Sarraute, Andrés Senra, André Ricardo, Rita Rodríguez, Paula Rubio Infante, Avelino Sala, Isabel Servera, Daniel Silvo, José Angel Sintes, Llorenç Ugas, Juan Uribe, Fernando Villena, Santiago Ydáñez i Liliana Zapata.

stats