Arts escèniques
Cultura 14/01/2022

8 plans culturals per al cap de setmana

Teatre, música i art reivindicatiu, entre les propostes

ARA
4 min
'O Barco/The Boat' durant la BoCA Bienal.
1.

'O Barco', al Khatarsis 2022

Torna Khatarsis al Teatre Lliure. Aquest any el cicle parteix de la pregunta: què ens defineix? Els projectes seleccionats intentaran respondre-hi aprofundint en el concepte d'identitat i explorant en la història col·lectiva com a societat i en la de nosaltres mateixos com a individus.

La nova edició arrenca amb la instal·lació O Barco/The Boat, de l'artista multidisciplinària portuguesa Grada Kilomba, consistent en una estructura de fusta de 32 metres evocadora de la bodega d'un vaixell. En l'imaginari occidental el vaixell és llibertat i expansió, però per a l'artista és un símbol de repressió i injustícia. L'obra s'estrenarà amb una performance, en la qual participen persones afrodescendents de la ciutat. En acabar tindrà lloc una xerrada entre l'artista, la directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose i la periodista i productora cultural Tania Adam.

Del 16 al 23 de gener 

2.

Ara més que mai, folklore català!

La 35a edició del Tradicionàrius vol, un cop més, impulsar la música i la cultura tradicional catalanes, enguany posant l'accent en la col·lectivitat del folklore català. Un dels plats forts serà Petiteses, l'espectacle musical del duet balear que conformen Clara Fiol i Joan Vallbona. A través de les lletres i els efectes sonors, Fiol i Vallbona presentaran un repertori de versions i cançons pròpies inspirades en la música d'arrel, el jazz i fins i tot el pop. Com sempre, la seu principal del festival serà el CAT, però també s'escamparà per L'Auditori, el Palau de la Música i l'Auditori Barradas de l'Hospitalet de Llobregat, i altres espais de Prada de Conflent, Girona, Olot, Argelaguer i Sallent.

Diumenge 16 de gener 

Clara Fiol i Joan Vallbona.
3.

Arriba la fantasia a La Puntual

Contes del binomi és un conjunt de contes adaptats per Biel Porcel basats en les tècniques d'invenció de relats que Gianni Rodari desenvolupa en la seva obra Gramàtica de la fantasia. Un actor-titellaire i un músic creen un espectacle familiar ple d'efectes especials. L'obra entra dintre la programació d'hivern de la Puntual, en la qual també trobem els espectacles El patito feo, Un trocito de Luna i Vivaldi, la cigala i la formiga. Recomanat a partir de 3 anys.

Del 14 al 16 de gener

4.

Els Bridgerton...més moderns

La Film Shymphonie Orchestra segueix de gira amb Fènix, un programa dedicat a la millor música de cinema, que ha donat pas a un nou espectacle, Els Bridgerton en concert, dedicat a la sèrie de Netflix que tant èxit va tenir. L'escenografia i els vestuari d'època intenten endinsar el públic en la societat londinenca de principis de segle XIX. La banda sonora de l'obra recull la música original del compositor Kris Bowers i s'entrellaça amb grans temes pop adaptats a la sonoritat d'aquell segle: Flawless my dear  i The latest whistledown conviuen amb Girls like you, de Maroon 5, i Bad guy, de Billie Eilish.

Diumenge 16 de gener a l'Auditori de Barcelona

5.

'La màscara no menteix mai', al CCCB

La màscara no menteix mai és una exposició que acaba d'acollir el CCCB i que tracta dels usos polítics de la màscara en la modernitat, aborda les polítiques de control sobre el rostre, les estratègies de terror en l'acte d'ocultació o la manera que tenen els dolents, els herois i els dissidents de mostrar-la com a símbol identitari.

A partir de l'assaig Algunas cosas oscuras y peligrosas. El libro de la máscara y los enmascarados, de Servando Rocha, la mostra proposa un viatge per la història d'aquest objecte que ha aconseguit infiltrar-se dins del paisatge polític al servei del poder i a la vegada de l'activisme polític i les lluites socials. Un exemple d'aquesta contraposició són el Ku Klux Klan i les Pussy Riot. L'exposició inclou obres d'artistes com Félicien Rops, Lavinia Schulz i Leonora Carrington i altres fetes expressament per a la mostra.

Del 15 de desembre a l'1 de maig

Les Pussy Riot.
6.

Després de deu anys, per fi torna Scream

El nou lliurament de la franquícia de terror Scream gira al voltant de la vida d'una dona que torna a la seva ciutat natal per tractar d'esbrinar qui ha comès una sèrie de crims perversos. La cinquena de la saga disposa d'un elenc potent en què trobem noms com Couyrtney Cox o David Arquette. Els directors Matt Bettinelli i Tyler Gillet ha volgut reinventar i donar frescor a un thriller que des de la seva estrena el 1996 no ha deixat ningú indiferent.

Estrena divendres 14

Tràiler d'Scream
7.

'Josep Clarà i l'univers mediterrani', a la Fundació Vila Casas

La Fundació Vila Casas presenta al castell de Vila-seca l'exposició Josep Clarà i l'univers mediterrani, centrada en la figura de l'escultor Josep Clarà i Ayats. La mostra obre les portes al món interior d'un dels artistes catalans més importants del segle XX, que va viure durant bona part de la seva trajectòria a la ciutat de París. S'hi poden veure algunes de les obres més rellevants de l'artista, així com d'altres menys conegudes. Alhora, també es donen a conèixer els processos i les tècniques pròpies d'aquesta disciplina.

Fins al 5 de juny del 2022  

Un reguitzell de caps de Josep Clarà a l'exposició que la Fundació Vila Casas li dedica a Tarragona
8.

Les millors BSO de Disney

El Centre d'Arts Escèniques d'Osona, L'Atlàntida, rep aquest dissabte un nou espectacle de l'Orquestra Franz Schubert Filharmonia: Les millors BSO de Disney. Amb Marc Timón com a director, l'orquestra repassarà les bandes sonores més icòniques de la companyia Disney, ben presents per a moltes famílies i a l'imaginari col·lectiu infantil amb personatges com la Blancaneu, la Bella Dorment, en Mowgli, la Sireneta, el Rei Lleó i les joguines de Toy Story. La repercussió de les cançons que donaven vida a totes aquestes històries és tanta que han guanyat més d'una dotzena d'Oscars, des de Pinotxo l'any 1940 fins a Coco el 2017.

15 de gener

stats