Cultura 18/10/2021

34 concerts i 18 actuacions escèniques: així és el retorn de la Fira B!

Teatres i carrers de Palma s'ompliran de propostes culturals entre l'11 i el 14 de novembre

2 min
El conseller Miquel Company i el gerent de l'IEB, Mateu Malondra, i alguns artistes i responsables d'entitats col·laboradores de la Fira B!

PalmaLa Fira B! torna a la presencialitat el pròxim mes de novembre. De l'11 al 14, Palma s'omplirà de propostes culturals. Hi haurà, en total, 34 concerts i 18 actuacions, a més de les jornades professionals. Algunes actuacions seran en streaming, tal com s'havien plantejat "per si de cas" les restriccions ho requerien. Així ho ha anunciat aquest dilluns el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, i el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Mateu Malondra, entitat encarregada de l'organització d'aquest mercat professional de música i arts escèniques de les Illes Balears, que pretén promocionar les creacions dels artistes.

La d'enguany serà la sisena edició. Jansky, beneficiari de la convocatòria de creació de l'IEB, serà el grup encarregat d'inaugurar-la. L'obra P-Acte idiota, d'Hermanas Picohueso, un espectacle fet amb la col·laboració de la Fira de Tàrrega, la clourà. També destaquen les representacions de Bravura, beneficiària de la convocatòria de creació del 2020, i de Fils de vida, de la companyia Iguana Teatre, que enguany compleix 35 anys.

A l'espera que es completi el programa, el que ja se sap és que hi haurà cinc escenaris diferents en funció dels estils musicals: pop/rock/indie, jazz, electrònica, clàssica, músiques del món i contemporània. El dijous 11 de novembre, la música folk i tradicional concentra bona part de la programació. Els concerts es faran al Teatre Xesc Forteza. El museu d’art contemporani Es Baluard també serà escenari musical i s'hi veuran les propostes de pop/rock/indie, música electrònica i altres actuacions de format íntim. El divendres 12 de novembre serà el torn de la música jazz i l'endem'a, dia 13, es dedicarà a la música clàssica i contemporània.

Jornades professionals

El Teatre Municipal Mar i Terra serà l'espai on es faran les Jornades professionals Fira B!, “importants per crear sinergies entre els diferents professionals del sector”, ha dit Malondra. Les jornades inclouen actes en modalitat presencial i també en líniaamb l’objectiu d’obrir un espai de discussió que pugui traspassar els dies de la fira i perdurar en l'àmbit digital.

La majoria de les propostes musicals i escèniques que formen el programa de Fira B! 2021 són de les Balears, excepte actuacions fruit de col·laboracions amb altres indrets i intervencions virtuals amb alguns festivals europeus i de convidats especials. Entre aquestes col·laboracions, destaquen les de la Fira de Tàrrega, el Mercat de Música Viva de Vic, TROVAM, Focus Wales, Indie Week, Future Echoes, Kultur LX, Wide Days, New Colossus Festival, MiRR, Yeldegirmeni Spring Jazz Festival i l'ambaixada d’Israel.

Selecció de propostes

La selecció de propostes que formen part de la programació d'aquest mercat d'arts escèniques prové d’una convocatòria oberta. El jurat en l’àmbit de la música va estar format per Maria Lladó (Institut Ramon Llull), Pep Tur (Ajuntament d’Eivissa), Mark Van Shaick (InJazz, Països Baixos), Naiara Lasa (Sala Apolo) i Alexandra Archetti (Oslo World, Noruega), Martyna Markovska (Institute of Culture Fatowice/Europe Jazz Netxork, Polònia). El jurat de les arts escèniques va estar integrat per: Marion Betriu (TNT), Anna Giribet (Fira Tàrrega), Toni Casares (Sala Beckett), Ariadna Miquel (GRANER- Centre de creació de dansa i arts vives), Giulia Poltronieri (Teatres del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa) i Stéphane Segreto-Aguilar (ARTCENA- Centre National des Arts du Cirque de la rue et du Théâtre/Circostrada, França). En total, es varen rebre 163 propostes.

stats