Literatura
Cultura 05/08/2023

10 lectors trien els 10 millors llibres per a aquest estiu

De llibreters a editors, passant per músics i cineastes, opten per algunes novetats, però també per rellegir històries que els varen captivar

2 min
llibres

PalmaCom si es tractàs del fantasma del Nadal passat, hi ha una pregunta que torna estiu rere estiu: “I tu, aquestes vacances, quin llibre llegiràs?”. I és que les vacances són temps per desconnectar, per viatjar i, per caure en tots els tòpics, semblen també el moment ideal per reprendre els hàbits de lectura que de cap a cap d’any molts han abandonat. Val a dir que, en el darrer baròmetre d’hàbits de lectura encarregat pel gremi d’editors de l’estat espanyol, l’argument que donaven per no llegir habitualment més del 40% dels enquestats era, efectivament, la falta de temps. I a l’estiu i durant les vacances si d’una cosa es disposa és, precisament, de temps. S’ha de dir, però, que en contra d’un prejudici molt estès darrerament, els índexs de lectura han augmentat: el 2012 eren el 58% dels residents a les Balears els que reconeixien llegir habitualment, mentre que el 2022 varen ser més del 63%, és a dir, un increment de cinc punts en deu anys.

Tanmateix, però, la tria d’una lectura per a l’estiu no és sempre cosa fàcil. N’hi ha que s’estimen més una novel·la llarga i d’altres que en trien un grapat de curtes; n’hi ha que aprofiten l’estiu per recuperar clàssics, mentre d’altres l’inverteixen a descobrir una de les considerades “les novel·les de l’any”; n’hi ha que passaran a posta per una biblioteca o llibreria, mentre que d’altres hauran de triar entre les diferents piles de llibres pendents que no fan més que augmentar. L’estiu és un bon aliat per combatre la coneguda com bibliomania o, per emprar el concepte japonès, el tsundoku: el costum de comprar llibres sense saber quan es llegiran. El mes d’agost, tradicionalment destinat a les vacances de molts treballadors, és un bon moment per fer minvar els caramulls de llibres pendents, si bé escollir-ne només un és de vegades més que complicat. És per això que hem demanat a persones que llegeixen de manera habitual, des d’escriptors i llibreters fins a cineastes i músics aficionats a la lectura, que facin l’exercici d’escollir quin és el llibre que recomanen per a les vacances d’enguany.

Edy Pons, llibreter de Rata Corner (Palma)

‘Los destrozos’

Bret Easton Ellis

Trad. Rubén Martínez Giráldez

Literatura Random House

680 pàgines

Ficció


El llibreter Edy Pons recomana el retorn de Bret Easton Ellis, autor d’American Psycho, com a lectura estiuenca. A Los destrozos, novel·la que encara no ha estat traduïda al català, s’hi explica la història d’un grup de joves adinerats de la costa oest americana que acaben lligats a una sèrie d’assassinats. “És una novel·la trepidant, on a ritme de thriller es confonen realitat i ficció”, explica el llibreter, “i on la història s’acompanya de la banda sonora de la Califòrnia de principis dels 80, ideal per submergir-s’hi de ple durant l’estiu”. 

'Los destrozos'
Cati Navarro, llibretera d’Espirafocs (Inca)

‘Tinc un coll que fa pena’

Nora Ephron

Trad. Carlota Gurt

L’altra editorial

188 pàgines

Assaig


Reconeix que tenir la mateixa edat que tenia l’autora, la guionista Nora Ephron, quan va escriure el llibre potser l’ha condicionada, però la llibretera Cati Navarro considera que Tinc un coll que fa pena és un llibre més que adient per a unes vacances. “És assaig, però fa riure molt per així com s’hi expliquen les coses, amb uns textos curts plens d’ironia i un punt de vista molt diferent i original”, explica. En aquesta selecció de textos, l’autora nord-americana parla d’algunes de les qüestions que afecten les dones de mitjana edat, des de la relació amb els homes fins a les pressions estètiques. 

Jean Pierre Quiroz, llibreter d’Hipérbole (Eivissa)

‘Isla Negra’

Toni Montserrat

Plaza & Janés

592 pàgines

Ficció


Des de la llibreria Hipérbole, oberta l’any 1986, tenen molt clara quina és la lectura idònia per a aquest estiu: Isla Negra, de Toni Montserrat. “Està ambientada a les Balears, a Eivissa, i reconstrueix tota una època, mitjan segle XIX, a partir d’un assassinat”, explica el llibreter Jean Pierre Quiroz. La novel·la, basada en fets reals, pren com a punt de partida el misteriós crim que va acabar amb la vida del capellà de Sant Jordi i del seu criat. “Et manté enganxat fins a la darrera pàgina, és sorprenent i addictiva, perfecta per a unes vacances perquè es llegeix molt ràpid”, sentencia el llibreter. 

Esther López Martín, actriu

‘Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres’

Irene Solà

Anagrama

184 pàgines

Ficció


L’actriu Esther López Martín només frissa que arribi el dia de començar les vacances per poder endinsar-se en una de les novel·les més esperades de l’any, el retorn d’Irene Solà després de l’èxit aconseguit amb Canto jo i la muntanya balla. “Fa unes setmanes que me’l varen regalar i no puc d’il·lusió, tenc moltes ganes de treure-li el plàstic, com aquell que diu”. En aquesta ocasió, Solà recorre novament a la fantasia per teixir les històries de diferents generacions de dones que coincideixen en un mateix espai on es conjuguen la tradició oral i les malediccions familiars.

‘Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres’
Emili Manzano, escriptor i periodista

‘Cocina selecta mallorquina’

Coloma Abrines

Impremta Roig

282 pàgines

Cuina


L’escriptor i periodista Emili Manzano parla sobre el llibre que rellegirà aquest estiu mentre el sosté entre les mans. “És un festival, aquest llibre, dels més venuts mai d’una autora mallorquina, i això que ella no sabia escriure i el va dictar: és com sentir xerrar una madona mallorquina”, relata. Actualment el volum de Cocina selecta mallorquina ha esdevingut mal de trobar, tot i que durant un temps va ser un clàssic present a totes les cases de l’illa. Manzano el defineix com “un artefacte molt curiós com a llibre, és quasi surrealista perquè no s’entenen moltes coses, però és molt divertit i singular”.

Portada 'Cocina selecta mallorquina'
Joana Gomila, cantant

‘Viure com els ocells’

Vinciane Despret

Trad. Adrià Pujol Cruells

Arcadia

240 pàgines

Assaig


A Joana Gomila li agrada Vinciane Despret perquè “amb la seva mirada, en aquest cas cap als ocells i les seves dinàmiques vitals, proposa fugir de les formes de pensament habituals, en què l’humà és sempre el centre, i convida a escoltar l’entorn amb molta cura, sense cercar-hi respostes humanes”. A Viure com els ocells, l’autora analitza les possibles definicions del concepte de territori que es desprenen de la manera d’habitar-lo i gestionar-lo des del punt de vista de les aus, una lectura que Gomila recoman perquè és “plena de perletes, amb un llenguatge poderós”. 

Maria Muntaner, editora

Pioners, oh pioners!

Willa Cather

Trad. Núria Sales

Cal Carré

288 pàgines

Ficció


D’entre la pila de llibres que l’editoria Maria Muntaner té previst emportar-se de vacances –“sempre em pas d’optimista amb la tria de l’estiu”, reconeix–, escull una novel·la publicada originalment el 1913 que explica la història d’una família d’emigrats de Suècia que s’instal·la a Nebraska. “És el retrat o l’evocació d’un país en construcció”, diu Muntaner, “i a través d’allò individual, la història d’una família i la d’una dona que serà capaç de treure-la endavant després de la mort del pare, explica la història d’un país on el paisatge acaba convertit també en protagonista”. 

Marga Melià, cineasta

‘El peligro de estar cuerda’

Rosa Montero

Seix Barral

360 pàgines

No ficció


La cineasta mallorquina Marga Melià tria una de les darreres obres d’una autora que és, per ella, una aposta segura. “Rosa Montero sempre m’agrada”, reconeix, i com a lectura estiuenca n’escull El peligro de estar cuerda. És una obra a mig camí entre la realitat i la ficció que reflexiona sobre els vincles entre creació i salut mental a partir no només de l’experiència de la mateixa autora, sinó també de la investigació que ha fet sobre aquesta qüestió. “El tema és apassionant i profund”, explica Melià, “però Montero el presenta d’una manera tan amena que pot ser una molt bona lectura estival”.

‘El peligro de estar cuerda’
Maria Antònia Massanet, poetessa

‘Boscúria’

Tomeu Caldentey Julià

El Gall Editors

77 pàgines

Poesia


El poemari guanyador del premi Pollença de poesia de l’any passat, Boscúria, és la tria que fa la poetessa Maria Antònia Massanet com a llibre idoni per llegir aquest estiu, un llibre sorgit de l’observació de l’estat salvatge de les coses en el seu entorn. “Impressiona el tractament de la natura que hi fa, i també la construcció de les imatges i de la simbologia gràcies a un lèxic i sintaxi diàfans”, explica Massanet. Afegeix, a més, que amb aquest llibre l’autor, Tomeu Caldentey, “ens reconcilia amb la natura de Mallorca, ja prou destruïda, com un espai de recolliment i retrobada”. 

Pere Antoni Pons, escriptor

‘L’emperador o l’ull del vent’

Baltasar Porcel

Grup 62

224 pàgines

Ficció


L’escriptor Pere Antoni Pons té previst rellegir aquest estiu la novel·la amb què Baltasar Porcel guanyà el premi Ramon Llull l’any 2001 i que explica l’experiència “terrible i tràgica”, en paraules de Pons, dels presoners francesos a Cabrera. “Ben aviat Ridley Scott estrenarà el biopic que ha fet de Napoleó i tothom en tornarà a parlar”, argumenta l’escriptor, “així que és bon moment per tornar a aquesta magnífica novel·la d’aventures que és reflexiva i existencial però també molt porceliana, en el sentit tràgic però vitalista que tenen les seves millors novel·les. És frenètica i bona de llegir”. 

stats