Política Cort 04/07/2023

Cort farà que el PGOU del 1998 torni a entrar en vigor dia 23 d'octubre

El nou gerent, Bartolomé Abat, ha avançat que faran decaure l'actual Pla d'Ordenació Detallada, fet que obligarà a tornar al projecte del mandat de Joan Fageda

2 min
NOU PLA GENERAL  Un dels reptes urbanístics d’aquesta legislatura és la redacció d’un nou PGOU.

PalmaL'urbanisme de Palma farà un viatge en el temps per retrocedir més de vint anys amb l'anunci que ha fet aquest dimarts el nou gerent, Bartolomé Abad, sobre el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Ciutat: "El 23 d'octubre decau l'actual Pla d'Ordenació Detallada (POD) –la segona part del Pla, que estava aprovada inicialment des del 2021– i entrarà en vigor la del 1998", ha avançat en roda de premsa.

Tal com ha indicat Abad, el 23 d'octubre era la data per aprovar definitivament el POD, que ja estava en vigor des de l'octubre del 2021, però han decidit no tirar endavant el projecte. "Tampoc cal dramatitzar", ha insistit Abad, qui ha defensat el POD del 1998, aprovat durant el mandat de Josep Fageda. Segons el gerent, amb l'actual pla s'han trobat "amb més dificultats a l'hora d'informar que amb el pla del 1998".

D'aquesta manera, ha especificat el gerent, "entrarà en vigor el Pla d'Ordenació Detallada del 98 en allò que no vagi en contra del PGOU actual". Abad ha recordat que "antigament, el pla general només tenia una part, però ara està dividit en dues", arran dels canvis legislatius en aquesta matèria.

Així, quedaria en vigor la part estructural, de plans estratègics, que l'anterior mandat sí que va poder aprovar definitivament pocs dies abans de les eleccions. Dins aquesta es recullen, per exemple, els metres quadrats urbanitzables que hi pot haver a Ciutat. En canvi, la detallada, "que és la que conté les ordenances en aquests sòls urbans", tornarà a ser la del 98, dins la qual també s'inclouen "les actuacions de transformació urbanística", és a dir, el que es pot fer al sòl urbà.

Crítiques al PGOU del Pacte

Preguntat sobre què passaria amb la feina feta fins ara, Abad ha contestat que "si fos correcta i s'hagués fet a temps, estaria ja en vigor". Cal tenir en compte que en aquest Pla d'Ordenació Detallat s'inclouen regulacions que no recollia el del 1998, com ara la reserva d'habitatge protegit o altres relatives als habitatges turístics o a la millora de l'espai públic en favor del petit comerç i el setge a la proliferació de bars i restaurants.

En la mateixa línia, el regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo, ha criticat que "s'ha aprovat de manera urgent i poc clara un Pla d'Ordenació Urbana per qüestions ideològiques". També ha denunciat que "no ha estat consensuat amb ningú", tot i incorporar nombroses al·legacions plantejades. A partir d'aquí, s'ha compromès Fidalgo, hi haurà una nova exposició pública del document amb les prescripcions de les entitats i organismes incorporades, però no ha avançat cap data d'aprovació definitiva. 

stats