Política Cort 13/03/2024

Son Busquets tindrà 670 places rotatives de lloguer assequible per a joves, gent gran i desplaçats

Un 58% de la superfície de l'antiga caserna militar es destinarà a ús públic amb zones verdes i equipaments, segons la primera proposta presentada pel SEPES a l'Ajuntament de Palma

3 min
Vista superior de les edificacions de Son Busquets.

PalmaL'antiga caserna militar de Son Busquets no serà un conglomerat de pisos ple de ciment. El 58% de la superfície es destinarà a un ús públic, mentre que l'altre 42% serà d'ús privat. Per tant, gairebé un 60% de l'espai l'ocuparan les zones verdes (tres hectàrees), equipaments, vies per recórrer l'espai i places, com a element central per cohesionar la vida dels veïns.

A la zona d'ús privat es construiran 831 habitatges protegits i, com a novetat, s'obriran 670 places d'allotjament dotacional, reservades a col·lectius de joves, gent gran o desplaçats, l'ús de les quals serà temporal i amb espais comunals. El termini màxim per ocupar una d'aquestes places de lloguer assequible serà de cinc anys, amb l'objectiu d'afavorir-ne la rotació.

L'Entitat Estatal de Sòl (SEPES) ha presentat els detalls d'aquesta primera proposta durant la signatura del protocol amb l'Ajuntament de Palma per avançar en la "creació d'un nou barri integrat a la ciutat" amb capacitat per a unes 2.500 persones, segons la directora, Leire Iglesias.

El batle de Palma, Jaime Martínez; el delegat del govern espanyol, Alfonso Rodríguez; i la directora del SEPES, Leire Iglesias, després de signar el protocol.

El nou barri que planteja l'entitat dependent del Ministeri d'Habitatge tindrà habitatges protegits en set parcel·les amb locals a les plantes baixes, instal·lacions esportives, oficines, edificis per a l'administració local i un equipament educatiu, entre d'altres. Malgrat la proposta, des del SEPES asseguren que "la meitat dels equipaments està sense decidir" de manera premeditada per poder continuar recollint les aportacions de les entitats veïnals o l'Ajuntament de Palma.

Licitació de les obres

Iglesias ha fixat aquest estiu com a termini per "posar-se d'acord amb l'Ajuntament" i, des del consens, "tenir molt clara la proposta del document definitiu". El SEPES confia poder registrar el document del pla especial en els pròxims mesos perquè el Consistori pugui tramitar-lo. La redacció del pla especial ha d'acompanyar-se d'un document ambiental i tots dos hauran de ser aprovats tant per l'Ajuntament com pel Govern. D'aquí es derivarà el projecte d'urbanització que determinarà les característiques de l'obra i que inclou un pla de mobilitat i estudis acústics, entre d'altres. Després de la tramitació per Cort, el SEPES podrà licitar les obres. La directora del SEPES no ha precisat els terminis previstos més enllà del pla especial, però ha insistit que l'organisme "treballarà en paral·lel" en diferents tràmits, "sempre que sigui possible", per accelerar la construcció dels habitatges a Son Busquets.

Una de les edificacions del recinte de Son Busquets.

La proposta per a la caserna militar, tancada fa gairebé 25 anys, està plantejada com un "ecobarri", un espai que previngui i redueixi els efectes del canvi climàtic. Per això, es mantindrà l'arbratge existent i es crearan noves zones verdes. De la mateixa manera, el 60% de la superfície serà permeable perquè l'aigua s'infiltri en el subsol i es recarreguin els aqüífers. El nou Son Busquets tindrà un 58% de superfície per als vianants i complirà els preceptes de l'arquitectura bioclimàtica, amb un consum d'energia gairebé nul i la generació d'energies renovables.

Resposta a la polèmica amb Cort

La presentació arriba després de la polèmica generada per l'Ajuntament de Palma, que havia advertit el SEPES que el "futur de Palma no es decidia en un despatx de Madrid" i havia acusat l'organisme d'ocultar el contingut del projecte de Son Busquets. Per això, la presentació ha estat plena de referències a la qüestió. El delegat del govern espanyol a les Balears, Alfonso Rodríguez, ha reclamat abandonar "el renou de segons quines crítiques amb massa focus per oferir solucions entre totes les institucions". Martínez responia que Cort "no pretén bloquejar el desenvolupament de Son Busquets", però reclamava celeritat en la tramitació i la signatura d'un conveni. Iglesias, per part seva, ha apel·lat a la col·laboració institucional i ha aclarit que el futur de Son Busquets "no el decideix cap despatx de Madrid ni de Palma, sinó els ciutadans". De fet, ha confirmat –en contra del que asseguren els veïns convocats pel PP– que el primer esbós del projecte ha tingut en compte les aportacions ciutadanes d'una fase prèvia.

Interior de l'antic bar de la caserna de Son Busquets.

Ara, una comissió mixta formada per tècnics del SEPES i de Cort treballaran en el projecte definitiu, que, de moment, no inclou un centre de salut ni un poliesportiu, però sí que mantindrà –restaurades– algunes de les edificacions de la caserna. L'execució urbanística de Son Busquets té un pressupost del govern espanyol de 80,5 milions d'euros, dels quals ja se n'han desemborsat més de 59.

stats