Ajuntament de Palma
Política Cort 19/03/2024

El restaurant d'Es Baluard ampliarà la terrassa amb estructures desmuntables

Cort dona el vistiplau a les obres pendent d'un informe jurídic d'Urbanisme

2 min
Imatge de les obres sancionades a la terrassa d'Es Baluard.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha donat el vistiplau a les obres de reforma del restaurant Es Baluard Museu, encara que l'aprovació definitiva de la intervenció dependrà d'un informe dels serveis jurídics de la Gerència d'Urbanisme.

El document tècnic determinarà que l'ús de l'espai és legal i que no incompleix cap normativa, segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo. La intenció del promotor és ampliar la terrassa actual amb "estructures mòbils reversibles" i sense afectar els elements constructius originals. A més, pretén reformar la cuina del restaurant i adaptar els banys a la normativa actual d'accessibilitat. "S'exigirà que els elements siguin de poca altura, que usi voladors naturals i que no tapin la murada. Els murs o tancaments de la instal·lació no podran obstaculitzar el camp visual", ha afegit.

Fidalgo ha recordat que els terrenys del restaurant són de sòl urbà amb qualificació d'espai d'interès públic i catalogats com a Bé d'Interès Cultural (BIC). La Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca ja ha emès un informe positiu i ara és la Comissió de Centre Històric de la Gerència d'Urbanisme de Cort qui ha d'aprovar el procediment. El cost de les obres ascendeix a 262.705 euros i el termini d'execució és de 12 mesos.

Condicionants de Patrimoni

La Comissió insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca va aprovar la reforma, però amb condicionants. Va establir, com a criteri general, que no es pot fixar res sobre el paviment existent, i això afecta intervencions com ancoratges, ciment o morter. També va denegar la implantació d'una barra de bar dins els volums destinats inicialment a taules i cadires. A més, no es pot ancorar a terra cap element, de manera que han de ser desmuntables. D'altra banda, un dels elements més controvertits, la piscina, que ja estava aprovada en el projecte inicial, no pot passar de 15 a 50 cm de profunditat, la base no podrà ser amb solera de formigó, sinó amb materials reversibles i en sec, sense obra, i sense afecció al paviment existent.

D'altra banda, la comissió especifica que les aigües pluvials i residuals s'hauran de connectar a la xarxa pública i en cap cas es podrà vessar aigua a la síquia de l'antiga murada. A més, les jardineres i esglaons s'hauran de rematar amb elements i colors terrossos integrats en el conjunt de l'edifici. Finalment, va descartar el vidre de seguretat sobre el traçat de la síquia de l'antiga murada perquè no s'ha pogut comprovar que no s'hi produiran efectes perjudicials.

stats