Urbanisme
Societat 03/10/2023

Cort sanciona les obres de la terrassa d'Es Baluard i obliga a retirar-les

L'Ajuntament de Palma ha obert un expedient de disciplina urbanística i preveu multes "quantioses" per actuacions no autoritzades en un BIC

2 min
Imatge de les obres un dia després que el Consell de Mallorca les aturés.

PalmaL'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma ha obert un expedient de disciplina urbanística per sancionar els responsables de les obres del restaurant ubicat a la terrassa del museu Es Baluard. Segons ha informat el regidor responsable aquest dimarts, Óscar Fidalgo, les obres "són il·legalitzables", atès que hi ha diverses actuacions que "no estaven autoritzades". El fet que s'hagin duit a terme en un espai BIC (Bé d'Interès Cultural) fa que les multes es prevegin "quantioses", segons Fidalgo.

Concretament, s'han identificat com a responsables d'aquest incompliment l'empresa constructora Blausmo Santa Coloma SL, el promotor Skylight Partners SL i l'enginyer Josep Lluís Albertí. L'ARA Balears s'ha pogut posar en contacte tant amb la constructora com amb l'enginyer, però ambdues parts en rebutjat fer declaracions al respecte, a l'espera de reunir-se per tractar el cas.

Ara, els tres responsables tenen ara 15 dies per presentar al·legacions al document elaborat per Cort. Durant aquest temps, però, Urbanisme ja els obliga a començar a retirar els elements construïts que no estaven autoritzats. Tots aquests són els que incompleixen un dels acords de la Comissió Insular de Patrimoni, que estableix que "tota la intervenció a la terrassa ha de ser reversible i no pot afectar elements constructius originals".

Les obres que no estaven incloses dins la comunicació que els responsables van fer –i que, per tant, no estaven permeses– consisteixen en uns "murs que no són coincidents amb les cotes d'alçada de les seccions, que arriben fins a 130 cm"; "construcció de murets de totxo ceràmic per sustentar els entarimats" i "jardineres que no apareixien als plànols".

Multes que van en augment

A més, l'informe elaborat per part del zelador de l'Ajuntament encarregat de supervisar les obres recull que "el trespol darrere l'estructura del mirall d'aigua està foradat i s'introdueixen canonades dins el subsol, amb excavació". El regidor, preguntat per aquest "mirall d'aigua", ha descartat que el seu objectiu fos allotjar-hi una piscina, per l'alçada prevista, i apunta més aviat a una "font ornamental".

Tot i que Fidalgo no ha especificat la quantitat de les sancions, perquè encara s'han de calcular d'acord amb els elements i la superfície construïda, ha insistit que aniran acompanyades de "multes coercitives per períodes mínims de deu dies i quantia, en cada ocasió, del 10% del valor de les obres executades". Així mateix, si 24 hores després de la notificació no han complert les ordres de l'Ajuntament, el consistori podrà precintar les obres i retirar la maquinària i el material. A més, si convé, s'informarà el Ministeri Fiscal.

stats