Patrimoni
Societat 28/09/2023

El Consell atura les obres de la terrassa del restaurant d'Es Baluard per infraccions

Patrimoni ha paralitzat la construcció després que l'entitat ARCA hagi denunciat que "dificultarà o impedirà a la població gaudir lliurement de tot el mirador"

3 min
La construcció de la polèmica terrassa.

PalmaEl Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca ha hagut d'aturar les obres d'una terrassa elevada que s'estava construint per al restaurant Es Baluard, ubicat a l'exterior del museu, per cometre diverses infraccions. Si bé les obres tenien autorització, aquestes només preveien estructures no fixes, és a dir, desmuntables.

Després de paralitzar les obres, el Departament de Patrimoni ha identificat que s'ha fet una "excavació no autoritzada d'una rasa d'uns 12 ml" per permetre el pas d'instal·lacions (suministraments), segons ha constatat el Consell. D'altra banda, "s'hi han construït parets i murs de blocs prefabricats d'argila, que no figuren al projecte autoritzat, i que tenen caràcter definitiu, damunt el trespol de la terrassa, directament sense cap protecció visible".

De la mateixa manera, "s'han construït jardineres d'obra damunt el trespol de la terrassa amb maons ceràmics, directament sense cap protecció visible, quan al projecte autoritzat només es preveu la col·locació de jardineres metàl·liques". El que més crida l'atenció, i que es pot observar a l'esquerra de la fotografia, és que han fet "una bassa d'aigua", és a dir, una mena de piscina. A més, una de les jardineres s'ha construït damunt del reixat que hi ha a terra, a través del qual es podia veure la traça de l'antiga murada. Aquesta ha quedat coberta amb una fusta i, a sobre, una llosa de formigó.

Per la seva banda, fonts d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma asseguren que les obres "tenien una declaració responsable i autorització de la comissió del centre històric, amb algunes restriccions". Ara bé, el projecte no ha respectat les restriccions imposades pel fet de ser un Bé d'Interès Cultural (BIC) i per això Cort "demà dijous enviarà un zelador perquè comprovi les actuacions".

Imatge de l'obra que el Consell de Mallorca ha aturat

ARCA aixeca la llebre

L'entitat ARCA ha estat la primera a aixecar les alarmes, aquest dimecres, amb un comunicat en què lamentaven que es comercialitzi un espai que hauria de ser per a la població, atès que consideren que aquesta terrassa té com a únic objectiu que el restaurant pugui gaudir "d'un espai privilegiat en benefici d'un negoci". ARCA ha criticat que s'utilitzi la murada com un "decorat" on col·locar instal·lacions privades i asseguren que els permisos per fer les obres demostren que no es té cap respecte pel mateix monument ni per les conseqüències que tindrà aquesta instal·lació per a la salut de l'element patrimonial.

L'entitat ha recordat que la rehabilitació del Baluard s'ha finançat amb doblers públics, per recuperar part de la història de Ciutat i els seus paisatges, per la qual cosa consideren que el fet que un negoci de restauració hi construeixi aquesta terrassa és "inadmissible". En el comunicat, ARCA ha denunciat també que "aquesta terrassa dificultarà o impedirà a la població gaudir lliurement de tot el perímetre del mirador".

Un 'chill out' amb pèrgoles fixes

Pel que fa a les característiques de la construcció i els elements que en formaran part, l'entitat ha denunciat que s'estan col·locant unes pèrgoles fixes, "que faran un efecte pantalla sobre els murs del Baluard". A més, han recordat que la normativa que regula les terrasses prohibeix els tendals i obliga els negocis a tenir únicament para-sols.

A banda d'això, adverteixen que permetre construir un chill out amb pèrgoles fixes suposa un "menyspreu al valor patrimonial de l'entorn amb una finalitat invasiva". Amb tot, ARCA denuncia que l'aprovació de la construcció d'aquesta terrassa és "una demostració més de la mala gestió pública i de no tenir un criteri estricte amb la protecció del nostre paisatge patrimonial".

stats