Política Cort 02/06/2023

El PP modificarà la reforma del passeig Marítim de Palma

El PSOE carrega contra els populars per paralitzar el projecte del tramvia

3 min
Imatge de les obres del passeig Marítim de Palma.

PalmaEl PP modificarà el projecte de la reforma del passeig Marítim de Palma una vegada Jaime Martínez sigui proclamat batle. Segons es va comprometre, la intenció del PP de Palma és canviar l'actual pla perquè les obres "no siguin un simple rentat de cara". La proposta de Martínez es concreta, per exemple, a "crear bosses d'aparcaments soterranis al llarg del passeig" i a "resoldre la relació de Palma amb el port i la mar". El popular va criticar que la gestió d'aquestes obres, que es varen iniciar l'octubre, havia obligat a tancar negocis de la zona i va lamentar l'eliminació de 1.200 places d'aparcament, un volum de vehicles que, segons va comentar, han hagut d'absorbir barris adjacents.

El que Martínez no ha concretat quines modificacions concretes durà a terme respecte d'un projecte que ja du vuit mesos en marxa. amb la reforma, redactada pels arquitectes Elías Torres i José Antonio Martínez Lapeña, es pretén passar d'un 29,5% d'espai per als vianants a un 39,7%, i les voreres de la zona més allunyada de la mar, que ara tenen una amplada d'entre 2 metres i mig i 5 metres, passaran a ser 5 a 10 metres. D'aquesta manera, pretenen garantir la compatibilitat d'usos, com ara terrasses, zones verdes, aparcaments, parades de bus o contenidors, sense interferir el vianant.

La proposta resultant és un passeig amb dos carrils per sentit, 64.300 metres quadrats d'asfalt i un 35% de superfície per a vehicles, davant dels 3-4 carrils per sentit, els 107.000 metres quadrats d'asfalt i la taxa del 58,5% de superfície per a vehicles actuals. Cal recordar que, fa més de dos anys, es va reduir un carril de circulació i ja estan operatius els dos carrils de circulació del projecte. A més, es manté el carril bici segregat.

El tramvia de Palma

En referència al tramvia de Palma, un projecte que Martínez ja ha assegurat que el seu govern no durà a terme, la socialista Rosario Sánchez ha criticat que és "un menyspreu i una manca de respecte" a la feina de tota la legislatura i a les negociacions amb l'Estat. En declaracions a Europa Press, Sánchez ha qualificat les declaracions de Jaime Martinez com a "impròpies d'algú que ha de tenir responsabilitats de govern" i s'ha demanat "amb quins objectius ho ha fet". A més, ha advertit que renunciar al finançament compromès per al projecte és una "irresponsabilitat".

"Duim tota aquesta legislatura i part de l'anterior per obtenir un finançament extraordinari per a aquest projecte de 185 milions, que ja estan signats i compromesos, i han passat tots els tràmits. A més, en els Pressupostos del 2023 ja hi ha 20 milions. Fer declaracions amb aquesta lleugeresa representa un desconeixement absolut de com funcionen les relacions amb l'Estat i el que costa aconseguir finançament", ha afirmat. Respecte de la possibilitat, presentada per Jaime Martínez, que els recursos es destinin a l'electrificació d'autobusos de l'EMT, Sánchez ha afegit que aquesta mesura ja s'està tirant endavant per altres vies. Així, ha recordat que ja s'han comprat 25 busos d'hidrogen i elèctrics.

Per la seva banda, el batle en funcions, José Hila, ha lamentat a través del seu compte de Twitter que la dreta "encara no hagi pres la vara i ja estigui anunciant retallades". Hila ha defensat que "dir no al tramvia" suposa desaprofitar una "oportunitat històrica" per reformar barris com el Molinar, el Coll d'en Rabassa i Can Pastilla. "Suposa perdre una oportunitat per connectar milers de persones. Obliden que l'electrificació de l'EMT ja s'està fent a càrrec de fons europeus. No cal retallar si podem tenir-ho tot", ha conclòs.

stats