Ajuntament de Palma
Política Cort 08/04/2024

Denuncien que Cort exigeix estar al corrent del pagament del lloguer per empadronar-se

L'Associació de Consumidors i Usuaris de les Balears (Consubal) assegura que és "completament il·legal" i ho ha comunicat a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD)

2 min
Un bloc de pisos en lloguer a Palma

PalmaL'Associació de Consumidors i Usuaris de les Balears (Consubal) ha denunciat l'Ajuntament de Palma davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) per exigir estar al corrent del pagament del lloguer als inquilins que volen empadronar-se. Segons el president de Consubal, Alfonso Rodríguez, requerir el rebut del lloguer del mes en què se sol·licita l'empadronament és "completament il·legal" en tractar-se de "dades de caràcter personal i, per tant, protegides". "És una extralimitació de l'Ajuntament de Palma", afegeix perquè entre els requisits exigits per a aquest tràmit a la pàgina web del Consistori no hi figura estar al corrent del pagament del lloguer: "No poden demanar-ho perquè és un problema exclusiu entre el propietari i l'inquilí".

Segons Rodríguez, Consubal està rebent queixes de residents per aquesta qüestió. "Es tracta de persones de classe treballadora, amb ingressos mitjans o baixos; són els que tenen més dificultats per a accedir a l'habitatge".

Davant aquesta situació a les Oficines d'Atenció al Ciutadà (OAC), Consubal ha remès un escrit a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades perquè analitzin i informin sobre si l'exigència de Cort està dins de la norma i no atempta contra el dret dels consumidors a protegir les seves dades de caràcter personal.

L'associació ha volgut denunciar aquest "incomprensible posicionament de l'Ajuntament" per ser "contrari al dret dels consumidors a empadronar-se en el domicili on tingui fixada la seva residència". "Limita els drets de les persones i es posiciona contra les que sofreixen problemes de l'habitatge, ja que aquesta discriminació afecta molts àmbits i drets dels ciutadans com els descomptes de resident, l'accés a serveis municipals o l'elecció de centre escolar".

"Des de Consubal s'exigeix que cessin immediatament aquestes pràctiques i propiciïn el registre en el padró municipal d'habitants", han finalitzat des de l'associació.

stats