Política Cort 23/11/2023

Cort sufragarà la davallada d'impostos de Vox a costa del transport públic

El PP ha votat amb el partit d'extrema dreta davallar cinc milions d'euros l'aportació a l'EMT per compensar el descens dels ingressos

2 min
El regidor espera poder bonificar alguns perfils a partir de l'any que ve.

PalmaLa davallada d'impostos proposada per Vox a l'Ajuntament de Palma ja provoca els primers estralls en els serveis públics, concretament en el transport. El Partit Popular ha aprovat en la comissió de comptes d'aquest dimecres –amb el suport del seu soci de govern a Cort– modificar l'aportació que fa l'Ajuntament de Palma a l'Empresa Municipal de Transports (EMT), que davalla cinc milions d'euros. Aquesta ha estat l'operació per quadrar la pèrdua d'ingressos de cinc milions d'euros que preveu la proposta de Vox de rebaixar certs impostos –ICIO, plusvàlues i taxes de llicències urbanístiques–, a la qual el PP ha donat suport.

Per justificar la modificació, la regidora d'Hisenda, Mercedes Celeste, ha defensat que els "pressupostos del Consistori preveien la gratuïtat per a la gent gran i la gent jove" i que ara –segons l'acord del PSOE amb Sumar– aquesta bonificació estarà "subvencionada pel govern de Pedro Sánchez". Així, en lloc de mantenir la partida –i afegir-hi el que pugui arribar de Madrid–, el PP i Vox han retirat una part de l'aportació de l'Ajuntament a l'EMT, tot i que Celeste ha defensat que això no suposa "cap retallada".

Només així han pogut quadrar la diferència de cinc milions d'euros que preveu la proposta presentada pel partit d'extrema dreta. Davant d'això, la portaveu del PSOE a l'Ajuntament, Rosario Sánchez, ha recordat que si Cort rep una partida per a transport públic, aquesta ha de ser finalista, de manera que "cal acreditar a què s'han destinat aquests doblers".

Per la seva banda, la portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, ha assenyalat que aquesta operació "perjudica de manera doble els col·lectius vulnerables", perquè "retalla la inversió en el transport públic i, alhora, només davalla els impostos que afecten les classes més benestants". Finalment, la portaveu d'Unides Podem, Lucía Muñoz, ha denunciat que "fer ús d'una futura subvenció estatal destinada a la gratuïtat del transport públic per tapar el forat que deixa en els comptes de l'Ajuntament una baixada d'impostos a constructors, promotors immobiliaris i multipropietaris" és "antisocial i pura marca PP".

stats