Política Cort 21/11/2023

Cort recupera la normativa urbanística de sòl rústic del 1998

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, Óscar Fidalgo, ha anunciat que no aprovarà definitivament el Pla d'Ordenació Detallada (POD), que tenia com a data límit aquest dimarts

3 min
Vista aèria de Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma recuperarà la normativa urbanística del 1998 en matèries com el sòl rústic, els edificis inadequats –els que no s'adeqüen a la planificació urbanística vigent– i les Ares (Àrees Residencials Estratègiques). Així ho ha informat aquest dimarts el regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidalgo, en una roda de premsa posterior a la Gerència d'Urbanisme. Tal com va avançar l'ARA Balears, Fidalgo ha pres aquesta mesura després de decidir que no tiraria endavant el Pla d'Ordenació Detallada (POD) del Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU), que s'havia d'aprovar definitivament –com a data límit– aquest dimarts, 21 de novembre.

Com que aquest nou POD havia de regular qüestions concretes –per exemple, la construcció en rústic–, el fet de no aprovar-lo les deixava sense normativa. Això podia passar perquè, a més, la primera part del PGOU –l'anomenada estructurant, ja aprovada definitivament l'abril d'aquest 2023– havia derogat la normativa del PGOU del 1998 que s'havia de substituir amb aquesta del nou POD. Cal recordar que el PGOU del 1998 va estar vigent fins al 2021, quan es va aprovar inicialment el nou Pla General, tant la part estructurant com la detallada.

Fidalgo ha argumentat que han fet que el POD del 2023 decaigui perquè Urbanisme no tenia temps de tramitar el nou text. Segons el regidor, han reclamat el text a l'empresa que hi estava treballant, però encara no els l'ha lliurat. Després, però, s'hi haurien d'incloure les al·legacions i tornar a dur-lo a exposició pública. Si bé l'edil ha negat que es pogués demanar una pròrroga per acabar els tràmits, l'anterior regidora en matèria d'urbanisme, Neus Truyol, assegura que existia la possibilitat de demanar que el termini s'ampliàs un any.

Fidalgo fa tornar al 1998 una part de la normativa urbanística per via d'urgència

En qualsevol cas, el gerent d'Urbanisme, Bartolomé Abad, ja va avançar en una de les seves primeres compareixences que no aprovarien el POD. Però no ha estat fins aquest dimarts 21, el dia límit per aprovar-lo, que ha tramitat per urgència un document amb les modificacions que haurien de posar-hi remei i que afecten la part estructurant, aprovada definitivament per l'anterior equip de govern. Afecten tres qüestions en concret, les quals estaran regulades a partir d'ara segons el PGOU del 1998.

Edificació en sòl rústic

Per una banda, l'edificació en sòl rústic queda limitada a les parcel·les de 100.000 metres quadrats o més; és a dir, en parcel·les de rústic d'una superfície inferior no s'hi podrà construir. En aquest sentit, Fidalgo ha presumit que si no haguessin aplicat la normativa del 1998, l'Ajuntament s'hauria d'haver basat en la planificació del Consell de Mallorca, que marca com a parcel·la mínima d'edificació en rústic la de 14.000 metres quadrats. Ara bé, precisament la normativa que preveia l'anterior equip de govern en el seu POD era més restrictiva en aquest sentit, i la limitava més que els 100.000 metres del pla del 1998.

Edificis inadequats

Per altra banda, torna també a estar vigent la regulació del 1998 en matèria d'edificis inadequats, és a dir, aquells que no s'adeqüen al planejament urbanístic vigent. Aquí existia el risc que aquestes construccions no poguessin fer, per exemple, reformes a la façana, atès que quedaven sense una norma que determinàs com actuar-hi.

Àrees Residencials Estratègiques

Finalment, es veuen afectades les Àrees Residencials Estratègies, entre les quals es troben Santa Catalina, Son Busquets, Son Ametler, la Soledat, Polígon de Llevant, Son Banya, Cala Estància, Aeroport, Port, els carrers de General Riera, Cotlliure, Felip II, Alfons X el Savi, Montevideo, Valparaíso, Manacor i Caracas. En aquest cas també s'aplicarà la normativa del 1998, la qual determinarà el que es pot fer i què no en aquestes àrees en l'àmbit urbanístic.

Sigui com sigui, Fidalgo espera que els tràmits per refer el POD acabin durant el 2024 i que, a banda d'incloure les al·legacions, ells faran modificacions. Encara que ha assegurat que el canviaran, perquè no els agrada el text actual, no ha detallat en quins aspectes. "No és el meu POD ni el meu PGOU, i com a regidor no seré jo qui el defensi ideològicament. Però tenc l'obligació d'aplicar-lo. Les modificacions que hi facem seran producte d'un debat al ple i de l'exposició pública, però abans s'ha d'acabar", ha manifestat respecte d'aquest tema.

stats