Política Cort 13/11/2023

Els pressupostos de Cort incompleixen la Llei LGTBI

La regidoria de Serveis Socials ha eliminat dels comptes municipals totes les partides destinades explícitament a les entitats que treballen per al col·lectiu

2 min
Imatge de la bandera LGTBI que va penjar l'equip de govern del PP a Cort enguany.

PalmaL'Ajuntament de Palma ja va eliminar qualsevol referència al col·lectiu LGTBI en la seva organització administrativa i, ara, ho ha fet en els seus pressupostos. Amb aquesta acció, però, incompleix directament la Llei LGTBI balear, del 2016, que estableix que l'administració i els poders públics han d'impulsar polítiques específiques per a aquest col·lectiu.

En concret, el text aprovat fa ara set anys diu que els poders públics han d'"establir mesures de foment de les entitats que treballen per fer efectius els drets i la no-discriminació de les persones LGTBI". Tot el contrari del que ha fet la regidoria de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana, Joventut, Interculturalitat i Igualtat, encapçalada per la segona tinent de batle, Lourdes Roca.

En els pressupostos de la seva àrea, Roca ha fet desaparèixer totes les partides que feien referència al col·lectiu LGTBI o al feminisme. Una de les més importants és la de 40.000 euros per al Centre LGTBI de Palma, que ja no es farà, i la de 45.000 euros destinada específicament a entitats LGTBI.

Tal com ha argumentat Roca en la seva intervenció a la comissió extraordinària de pressupostos, aquestes entitats –com la resta de caràcter social– hauran d'optar ara a una partida més global, destinada a la "igualtat d'oportunitats", que ascendeix a 195.000 euros, i complir els requisits establerts a les bases.

Així mateix, els pressupostos –i les polítiques que han de dotar econòmicament– incompleixen la Llei LGTBI quan exclouen les persones trans del seu abast, atès que les línies d'acció de l'àrea de Roca s'adrecen únicament a la "igualtat entre homes i dones". Sobre això, la llei balear diu que s'ha d'"atendre la diversitat de situacions de discriminació en què es poden trobar les persones LGTBI, tenint en compte les interaccions del lesbianisme, l'homosexualitat, la transsexualitat i la intersexualitat".

Cort no crearà més places d'escoletes que les ja previstes l'anterior mandat

D'altra banda, l'àrea de Serveis Socials ha eliminat en els pressupostos del 2024 dos programes: el SIAD (Servei d'Integració i Atenció a la Discapacitat) i ALTER, adreçat a adolescents amb problemes d'adaptació escolar. Concretament, Roca ha eliminat els 10 i 4 treballadors que hi feien feina –respectivament– dels comptes de la seva àrea. No obstant això, la regidora ha mantingut que té la intenció de continuar oferint aquests programes i que "es reubicaran" treballadors d'altres àrees per poder-ho fer.

Una altra de les qüestions que l'oposició ha retret a la segona tinent de batle és la planificació d'escoletes municipals, la qual no inclou cap creixement de places més enllà de les ja previstes la legislatura passada. En detall, Roca ha indicat que s'augmentaran 92 places als centres de Son Dameto i Son Gibert, respectivament. D'aquesta manera, es descarta de moment crear-ne cap de nova.

D'altra banda, i també preguntada per l'oposició, Roca ha confirmat que la seva àrea elimina la subvenció nominativa a la Federació d'Associacions Gitanes perquè, tanmateix, no hi havien pogut accedir, perquè no podien complir el requisit. Ara, hauran d'optar a la convocatòria global d'Igualtat, la qual cosa tampoc els garanteix l'obtenció de l'ajuda.

stats