Balears 27/11/2017

Les xarxes socials s'obren camí en la gestió de catàstrofes

Responsables dels serveis d'urgències de diversos centres hospitalaris es reuneixen a l'Hospital d'Inca per posar en comú els seus plans d'actuació en casos d'incidents amb múltiples víctimes

Anna Vidal
2 min
L'Hospital d'Inca va acollir la XIV Jornada de la SEMES / GOIB

PalmaVital. Així qualifica Isabel Cirera, cap d'Urgències de l'Hospital del Mar, el paper que varen tenir les xarxes socials en el desplegament del dispositiu d'emergències en l'atemptat del passat mes d'agost a la Rambla de Barcelona.

De fet, explica, arran d'aquest episodi estan revisant el pla d'actuació de l'hospital i una de les coses que hi incorporaran serà l'ús de les xarxes socials com a instrument de comunicació. Concretament, crearan un whatsapp comunitari per a cada servei de manera que es pugui avisar tot el personal de manera immediata en casos de catàstrofes amb múltiples víctimes.

“Hem d'estar preparats”, adverteix Cirera, qui recorda que malgrat tot “podria haver estat molt pitjor”. La cap d'Urgències no dubta a afirmar que “el desplegament va ser molt ràpid i molt efectiu” i reconeix que sent un “orgull enorme” per la resposta de tots els professionals que varen acudir al centre hospitalari, molts d'ells de manera espontània.

“En un moment determinat, a l'àrea d'assistència hi havia 80 o 100 professionals. Tothom era allà fent el que calia fer amb un silenci brutal, va ser una situació molt emotiva també”, confessa. “És una sensació que encara tinc, cada vegada que la record encara m'emociona”, hi afegeix.

XIV Jornada de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències

Cirera va compartir l'experiència del Servei d'Urgències de l'Hospital del Mar en els atemptats de Barcelona durant la XIV Jornada de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES), celebrada el passat 24 de novembre a l'Hospital d'Inca i que enguany es va centrar en l'atenció de pacients d’accidents amb múltiples víctimes (accidents de trànsit, atemptats, etc.) i catàstrofes naturals.

A banda d’això, els responsables de tots els serveis d’urgències dels hospitals públics de les Illes Balears varen compartir una taula rodona en la qual cadascú va explicar els plans de catàstrofes implantats per afrontar un hipotètic accident amb múltiples víctimes o una catàstrofe.

La SEMES és la segona societat científica amb més socis a les Illes Balears (325) i cada any organitza aquesta jornada en un centre sanitari diferent. Enguany va triar l’Hospital Comarcal d’Inca per fer-la coincidir amb el desè aniversari del centre.

stats