BALEARS ‘GAY FRIENDLY’: TOLERÀNCIA O NEGOCI?
Balears 05/08/2016

La visibilització del lesbianisme comença a obrir noves vies de negoci

Més de 2.000 dones participaren enguany en l’ELLA Festival a Mallorca

A. Antich
3 min
En la imatge, dues participants  De l’edició d’enguany del festival ELLA a Mallorca, en una de les activitats organitzades a la platja de Can Pere Antoni de Palma.

PalmaDespullar-se musicalment

El seu darrer espectacle es diu Al desnudo i al cartell apareixen tots els membres del cor despullats, tapats només pel nom de la funció. Diuen que juguen amb un doble sentit, perquè es despullen -musicalment parlant- en un concert només amb veu i piano. Arran de la cartelleria de l’actuació, “molta gent es pensa que cantam en pilotes”, diu el director. “Molta gent ens telefona i ens demana: ‘Hi puc dur els nins? Perquè si estau en pilotes...’. ‘No et preocupis, és per a tots els públics’, contestam”, explica Laínez. El líder de la formació comenta que sempre diuen el mateix en el concert: “No cantam en pilotes perquè el que ens interessa és que la gent torni, perquè, si no, no tornaria ningú”, diu, fent broma, amb una rialla contagiosa.

L’ELLA International Lesbian Festival és una trobada d’oci, art, cultura, esport i gastronomia per a dones lesbianes a Europa. Enguany hi participaren, a Mallorca, més de 2.000 dones de més de 20 països diferents. Es tractava de la quarta edició de l’esdeveniment, que fins ara ha estat a l’estiu, però ara també n’estrenaran una edició a l’hivern, programada per al 28 de desembre fins al 2 de gener.

“Cada any surten més propostes i projectes”, explica Yamila Hassen, una de les organitzadores del festival. La trobada la promou una empresa especialitzada en el col·lectiu de lesbianes, que també ha portat la marca i el concepte a fires de turisme de caire internacional. El certamen, que començà amb activitats d’oci nocturn, ha ampliat l’oferta i l’ha feta més variada. No tot es fa al vespre; durant el dia també hi ha propostes culturals o esportives.

Mallorca, terra de llibertat

Des de l’organització reconeixen que la trobada que es du a terme a Palma és un ganxo turístic. “S’atreu un turisme respectuós i d’alta qualitat”, apunta Yamila Hassen. Veuen Mallorca com una terra de tolerància i llibertat. “Hi ha ciutats a les quals no podem viatjar, com el Caire i el Marroc”, especifica.

Els organitzadors d’ELLA no han topat amb obstacles; al contrari, sempre han rebut suport per part de diferents institucions per tirar endavant la trobada.

“Mallorca és l’illa perfecta per al col·lectiu”, assegura Hassen. “És una destinació turística perfecta”, repeteix, perquè “les persones de fora que vénen al festival se senten lliures”.

“La nostra feina consisteix a muntar esdeveniments promocionals i prefestes”, diu Hassen. D’aquesta manera fan difusió del festival, conegut arreu del món.

Similituds i diferències

Pel que fa a la situació del col·lectiu de lesbianes, Hassen defensa que sempre hi ha camí per fer però, comparat amb el passat, creu que la societat comença a canviar. “A les escoles es parla de la inclusió de gènere, d’integració, de visualització, hi ha un canvi en la societat que es nota, està més conscienciada”, apunta l’organitzadora de l’ELLA Festival.

Quant al col·lectiu gai, Hassen assegura que “són mons oposats” i l’evolució ha estat diferent per a homes i per a dones. “Els gais tenen 20 anys a l’esquena de visbilització del col·lectiu; en canvi, les dones fa menys de 10 anys que es mostren com a lesbianes obertament”, diu.

Allò que sí que tenen molt clar és que tots dos col·lectius cerquen un oci molt diferent per divertir-se i entretenir-se. “El que agrada als gais no és el que agrada a les lesbianes”, apunta. “Les dones tenen més inquitetuts culturals, relacionades amb els negocis o la família”, explica Hassen.

stats