UNA NOVA TRADICIÓ

Vi calent: un producte senzill però sotmès a múltiples variacions

El vi calent és una de les tradicions més vinculades als mercadets de Nadal.
J.v.
09/12/2016
2 min

PalmaEls mercadets nadalencs no s’entenen sense les salsitxes, els dolços de gingebre ni, especialment, el glühwein, el vi calent, un brevatge indicat per encalentir els ànims quan es passeja a l’aire lliure amb temperatures generalment negatives. El vi calent també és present als mercadets que se celebren a les Illes, tot i que depèn de cada paradeta adoptar la recepta que es triarà entre el centenar que estan disponibles.

Mercadets de Nadal: l’hivern ja no és sinònim de quedar a casa maleint el fred

Una beguda mil·lenària

Els historiadors han trobat referències al consum de vi encalentit amb espècies des dels temps medievals. És a Alemanya, una vegada més, on se n’estén l’ús, especialment durant l’Advent, l’època més freda de l’any per a aquelles contrades.

Generalment, el glühwein és una preparació de vi, sobretot negre, amb diferents espècies, com la canyella, el clau, la nou moscada i el sucre. S’hi pot afegir licor, com per exemple el rom o l’ amaretto.

La seva preparació no dista gaire de la del rom cremat, més tradicional a les regions més meridionals d’Europa. En una olla, es col·loquen les espècies (és aquí on les receptes adopten una multitud de variants), la pell de llimona i la taronja, i el sucre morè. Es deixa una estona perquè les espècies i les pells desprenguin els seus aromes i els sucres es vagin caramelitzant. Per evitar que el sucre no s’enganxi a l’olla, s’hi pot llençar un glopet de vi. No és, però, fins que el sucre es disol que cal abocar-hi la resta del vi i escalfar-lo a foc lent durant uns 30 minuts. És important que el vi no arribi a bullir. De la quantitat de sucre que s’hi posi en dependrà el resultat final, tot i que, al final, el que s’agraeix és l’escalfor que genera i que fa aflorar l’esperit nadalenc.

stats