Balears 26/09/2017

UGT vol una pujada salarial a hostaleria que sigui "referència a escala estatal"

El sindicat assegura que la falta d'acord dins la patronal ha impedit avançar les negociacions

Carmen Buades
2 min
Un cambrer serveix dinars en un restaurant del centre de Platja d'Aro, al Baix Empordà.

PalmaEls sindicats encara no s'impliquen oficialment a l'hora de dir quin és el percentatge d'augment salarial que demanaran durant les negociacions del nou conveni d'hostaleria, però consideren que "un 5% anual no és cap barbaritat" i asseguren que volen un increment que marqui tendència i sigui "referència a escala estatal".

Aquest dimarts UGT ha reunit en assemblea els seus delegats del sector per "recaptar informació" sobre possibles externalitzacions de serveis (permeses segons la reforma laboral, però salarialment protegides en el conveni balear), condicions i càrregues de feina per utilitzar durant la negociació, que formalment començarà al gener.

Fins ara, les organitzacions empresarials i els sindicats han anat organitzant trobades informals en què, segons José García, secretari d'Acció Sindical de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d'UGT, "no ha estat possible avançar" pel "desacord que hi ha dins la patronal". Més enllà de la seva situació interna (una federació hotelera sense presidenta i dividida davant les exigències d'augment salarial), García assegura que els sindicats "mantindran les reivindicacions" amb la mateixa insistència.

"Els empresaris s'han enriquit literalment durant aquests quatre anys", ha afirmat, i ha recordat que durant la signatura del darrer conveni no es varen reclamar grans millores de sou perquè es va prioritzar la conservació de llocs de feina. La rendibilitat hotelera no ha deixat de créixer i des d'UGT exigiran que es compleixin les jornades laborals de vuit hores i que es respectin els dos dies lliures setmanals.

El col·lectiu que més ha alçat la veu durant aquests darrers anys per la precarietat de les seves condicions de feina són les cambreres de pis, que s'han organitzat de manera autònoma per reclamar, per exemple, que se'ls reconeguin malalties laborals. Maria Isabel del Valle és delegada sindical i aquest dimarts ha afirmat que un bon augment salarial seria "del 7% o el 8%" i que esperen que aquest nou conveni 'blindi' encara més el seu col·lectiu davant les externalitzacions.

stats