Els tribunals podran forçar el Govern a garantir el dret de l'habitatge a les Balears

La nova llei permetrà demandar l'Executiu a les persones en situació vulnerable

Els ciutadans de les Balears que es trobin en situació de vulnerabilitat podran demandar el Govern davant els tribunals per obligar-lo a garantir el seu dret a l'habitatge. Aquesta és una de les esmenes que els partits que donen suport a l'Executiu han acordat incloure en el projecte de llei d'habitatge.

Així, tot el que es recull dins el text "serà exigible davant dels tribunals", ha explicat aquest dijous el diputat Aitor Morrás, de Podem, el grup parlamentari impulsor de la proposta. Es tracta de "comprometre el Govern" com ja es fa a Euskadi o al País Valencià per tal d'aconseguir garantir el dret a l'habitatge de manera efectiva i forçar que, per exemple, escurci el temps que passen les persones en llista d'espera.

En qualsevol cas, el compromís de l'Executiu no serà només garantir un habitatge a les persones vulnerables, també es podrà protegir el seu dret amb ajudes econòmiques.

A l'hora de definir què és una persona en situació d'especial vulnerabilitat –i, per tant, amb possibilitats de demandar el Govern–, es demanaran determinats requisits, com haver passat quatre anys empadronat a les Illes, tenir un informe dels serveis socials o no disposar de recursos suficients per accedir a un habitatge a preu de mercat.

En aquest darrer cas, s'elaborarà un reglament que determinarà quins són els recursos mínims a cada illa i a les diferents zones de cada una, però la "forquilla econòmica" encara s'està estudiant. Morrás ha reconegut que la redacció del text "ha costat" i que "s'ha allargat molt en el temps", però assegura que amb les esmenes "es millora" la normativa.

La que ha de ser una de les illes insígnia d'aquesta legislatura –i que està des de fa un any i mig envoltada de polèmica– s'aprovarà, si no hi ha més entrebancs, durant el primer trimestre del 2018 i anirà acompanyada de mesures com un pla d'habitatge, que inclou polítiques per fer front a l'emergència habitacional.

Les cooperatives de cessió d'ús

Una altra de les esmenes presentades per Podem i consensuades amb el Govern és la de reconèixer altres formes de tinença, com les cooperatives de cessió d'ús que funcionen a altres ciutats. Amb aquest format, l'administració que és propietària d'un solar cedeix el sòl a una cooperativa, que construeix un edifici d'habitatges del qual poden disposar, durant un nombre determinat d'anys, les persones que formen part de la cooperativa.

Així es vol, segons el diputat, "democratitzar a poc a poc el dret a l'habitatge" i evitar "que les famílies s'endeutin per a tota la vida" perquè "no únicament especulant es pot viure" i, a més, aquesta fórmula fa que l'Administració eviti càrregues financeres pel que fa a la construcció de l'immoble.

EDICIÓ PAPER 11/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF