EMERGÈNCIA SOCIAL

El tràfic de dones també és un problema local

Dijous es presenta el documental ‘Tracta d’evitar-la’, per sensibilitzar sobre l’explotació sexual

Deixar de veure les dones com si fossin bestiar i donar visibilitat al tràfic amb fins d’explotació sexual és un dels principals objectius del documental Tracta d’evitar-la, que es presentarà la setmana que ve al centre Flassaders i que forma part d’una campanya més àmplia, finançada per la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, que vol incidir, sobretot, en els joves.

El tràfic de dones i menors perquè siguin explotats sexualment no és un fet inusual ni llunyà a les Balears, comenta Joan Ferrer, coordinador de la campanya. “El tràfic és una esclavitud a la qual sotmetem una persona, però n’hi ha de molts tipus, des de la mendicitat fins a l’explotació sexual”, remarca Ferrer.

La pobresa i les ganes de tenir una vida millor són les principals causes que fan que una dona pugui caure en una xarxa d’explotació sexual, comenta el coordinador de la campanya, qui no dubta a qualificar aquestes dones de “valentes”, perquè accepten viatjar a un altre país, del qual no en coneixen res.

A les Balears, són unes quantes les organitzacions que treballen per combatre el tràfic de dones: Fundació Solidaritat Amaranta, Metges del Món, Casal Petit, les oblates... enumera Ferrer, qui afirma que és difícil dir una xifra de víctimes a les Illes. Com a referència, comenta que es calcula que a Europa arriben cada any unes 500.000 persones amb la finalitat de ser explotades sexualment. L’Arxipèlag, com a destinació turística, diu, és un focus d’atracció i negoci per a les xarxes organitzades.

Sobre quina és l’actuació de l’Administració autonòmica, Ferrer afirma que “hi està fent passes de gegant, però queda molt per fer”. “No, no tenim recursos suficients i aquest és l’objectiu de la campanya”, afegeix sobre els mitjans amb els quals les ONG fan feina per donar sortida a aquestes dones.

“Són tants els factors que hi influeixen, que és complicat... El pes psicològic és tan fort que no és fàcil sortir-ne”, explica Joan Ferrer. El coordinador de la campanya remarca que mentre “hi hagi clients de prostitució, continuarà havent-hi explotació sexual”.

Impunitat per als explotadors

El fet que els menors puguin ser sotmesos sexualment i que hi hagi casos en què un acusat de prostituir al·lots no vagi a la presó i la condemna sigui de 22.000 euros, com ha passat fa només deu dies a Palma, “és terrible” i “demostra que s’ha de sensibilitzar la població, inclòs el Ministeri Fiscal, el personal dels jutjats, els jutges... És una notícia trista i per llançar el crit al cel”, analitza Ferrer. El coordinador creu que “existeix certa impunitat cap a aquell que té doblers”.

La projecció del documental Tracta d’evitar-la esfarà dijous i inclourà una taula rodona posterior en la qual participaran la directora de la Fundació de Solidaritat Amaranta, Pilar Casas; Alina Draganescu, una de les protagonistes, i la periodista i guionista de l’audiovisual, Mercè Pinya.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF