El Telèfon de l'Esperança demana “rompre el silenci” davant el suïcidi

L'associació s'uneix a la campanya mundial per visibilitzar aquesta problemàtica

El Telèfon de l'Esperança de les Illes Balears s'ha unit a la campanya mundial ' Rompre el silenci, un minut compartit pot canviar una vida' amb motiu del Dia internacional de la prevenció del suïcidi. “Hem de posar-hi veu i rostre per poder-hi fer front”, ha destacat el president de l'associació, Mariano Gastalver.

Gastalver ha mostrat preocupació per l'augment de suïcidis detectat arreu del món i perquè, en el cas de l'Estat, el suïcidi es manté com a primera causa de mort externa superant les morts per accident de trànsit. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, l'any 2015 a les Illes Balears es varen produir 93 suïcidis. “Es diu que per cada mort n'hi ha 25 que ho han intentat”, ha assenyalat Gastalver.

De les 1.318 telefonades que el Telèfon de l'Esperança va atendre, 23 tenien contingut relacionat amb idees suïcides. “Quan se senten compreses, no criticades ni jutjades, i s'atreveixen a compartir és quan es provoca un canvi d'opció”, ha assegurat Gastalver, qui ha precisat que “no es tracta de dir-li el que ha de fer sinó d'empatitzar”. Així mateix, ha recordat que a part de l'ajuda telefònica també ofereixen un acompanyament a través dels seus professionals, així com un seguiment en el procés de la recuperació afectiva.

El Telèfon de l'Esperança de les Illes Balears fa 30 anys que ofereix servei les 24 hores, els 356 dies de l'any, a totes les persones que estan vivint qualsevol situació de crisi. A més, organitza campanyes informatives per visibilitzar aquesta problemàtica seguint les recomanacions de l'OMS. Així, el proper dia 17 de setembre, a les 11 hores, representants de l'associació llegiran el manifest 'Carta oberta per al qui avui desitja continuar vivint', en el marc de la V Cursa Solidària dels Sants Metges de Pina.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF